Čokolada može poboljšati raspoloženje

Ispitni rokovi su definicija stresa. Koji student je sretan kada zna da mu je ostalo još pet ispita od kojih su dva istoga dana? Ako pod tolikim pritiskom možeš zadržati optimizam i dobro raspoloženje, svaka čast. Trebao bi napisati priručnik sa savjetima za preživljavanje rokova. Ipak, mi nekako vjerujemo da te uhvatila blaga depresija i da te svakoga dana pere nervoza. Nažalost...

Svjesni smo toga da se želiš odmoriti, naspavati i napuniti baterije, ali što kad bismo ti rekli da ti hrana može dati potrebnu dozu optimizma i sreće? Ne bilo koja hrana, naravno. Nemoj odmah otvoriti čips i naručivati pizzu. Ove namirnice znanstveno dokazano pospješuju osjećaj sreće.

1. Tamna čokolada

Sustavnim istraživanjima utvrđeno je da tamna čokolada može pozitivno utjecati na raspoloženje. Tri su glavne komponente koje se nalaze u čokoladi koje su povezane s osjećajem sreće: triptofan, teobromin i feniletilalanin. Triptofan je aminokiselina koju mozak koristi za proizvodnju serotonina. Teobromin je slab stimulans koji nam može popraviti raspoloženje. U međuvremenu, feniletilalanin je još jedna aminokiselina koju tijelo koristi za proizvodnju dopamina, koji djeluje kao antidepresiv, prenosi CNET.

2. Banane

Banane mogu igrati ključnu ulogu u reguliranju našeg raspoloženja na neizravan način. Naše tijelo treba vitamin B6 za stvaranje serotonina, a banane su posebno bogate ovim nutrijentom. Jedna banana srednje veličine sadrži do 0,4 mg vitamina B6, što čini otprilike 25% dnevnog preporučenog unosa.

3. Kokos

Kokos može prenijeti naše okusne pupoljke i raspoloženje u tropsko stanje uma. Kokos je pun triglicerida srednjeg lanca, koji nam mogu pomoći u povećanju energije. Još jedan razlog zašto se kokos smatra hranom za raspoloženje je to što je studija na životinjama iz 2017. pokazala da MCT iz kokosovog mlijeka može smanjiti tjeskobu. Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela veza između tjeskobe i kokosa kod ljudi.

4. Avokado

Ovo glatko i kremasto voće prepuno je hranjivih tvari uključujući kolin, koji naše tijelo koristi za regulaciju živčanog sustava i raspoloženja. Studija iz 2020. pokazala je da su zdrave masnoće u avokadu povezane sa smanjenom anksioznošću kod žena. Još jedan dobar razlog da konzumiramo više avokada je to što je bogat vitaminom B, koji se povezuje s nižim razinama stresa.

5. Bobičasto voće

Meta-analiza iz 2016. pokazala je da je unos voća i povrća usko povezan s poboljšanim mentalnim zdravljem. Bobičasto voće posebno je bogato antioksidansima, također poznatim kao flavonoidi, koji mogu smanjiti simptome depresije. Druga studija u kojoj su ispitanici dobivali sok od borovnice pokazala je obećavajuće rezultate koji povezuju unos borovnica sa sporijim kognitivnim padom koji je povezan sa starenjem.

6. Fermentirana hrana

Namirnice koje prolaze kroz proces fermentacije poput kiselog kupusa, kimchija, kefira, kombuche i jogurta pomažu nam u održavanju zdravih crijeva, a također nam mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja. Proces fermentacije stvara probiotike, koji zauzvrat podržavaju zdrave bakterije u crijevima. Do 90% serotonina koji tijelo proizvodi nastaje iz crijevnih stanica. Prema tome, konzumiranje fermentirane hrane potiče bolju proizvodnju serotonina.

hrana koja usrećuje serotonin dopamin hormon sreće namirnice koje poboljšavaju raspoloženje

Još vijesti