P.S. u Laganini

Kako je izumitelj prvog mobitela prognozirao budućnost prije 50 godina? Ovo danas definitivno nije očekivao

Marty Cooper otkrio je što su oni prije 50 godina predviđali o sadašnjem vremenu.

9. ožujka 2023 14:13
Scrollanje na mobitelu.

Scrollanje na mobitelu. Foto: Ground Picture/Shutterstock

Mobilni uređaji kod nekih korisnika predstavljaju produžetak njihove ruke. Ovisnost je široko rasprostranjena i očita, pogotovo kod mlađim generacija. Upravo zbog tih društvenim problema koje izazivaju mobilni uređaji, a i sve druge tehnologije općenito, mnogi se boje kakva budućnost nas čeka s obzirom na sve navedene okolnosti.

Prvi i pravi izumitelj mobitela sada je odgovorio na to pitanje, ali na način koji se, vjerojatno, mnogima neće svidjeti.

„Sljedeća generacija imat će telefon ugrađen pod kožu“, rekao je Marty Cooper za CNBC, izumitelj prvog telefona davne 1973. godine.

Tijelo će biti punjač tih uređaja

Uz to dodaje kako se uređaji ugrađeni pod kožom ni neće morati puniti jer će svako tijelo ponaosob predstavljati njihov punjač. To bi trebalo funkcionirati na isti način kao hrana koja našem tijelu daje energiju.

No, iako izumitelj prvog mobitela zagovara uređaje koji će se ugrađivati pod ljudsku kožu, smatra kako su današnji „pametni“ telefoni otišli ipak malo predaleko. Marty tvrdi da su prekomplicirani i da imaju previše aplikacija, a i da njihov ravan zaslon ne odgovara obliku lica kada razgovaramo telefonski.

Nije očekivao današnju situaciju

Osim toga, nitko nije prije 50 godina, kada je ostvaren prvi telefonski poziv, nitko nije očekivao da će današnji mobilni telefoni zapravo predstavljati prijenosna računala, ali u manjem obliku.

„Prije 50 godina bilo je stvarno primitivno vrijeme. Ideja da će jednog dana vaš telefon postati kamera i enciklopedija, nikada nam nije pala na pamet“, rekao je Cooper.

No, ono što su zasigurno znali jest činjenica da će gotovo svaka osoba posjedovati mobilni uređaj što su gotovo i postigli, a to dokazuje podatak o tome da danas, na svjetskom razini, vjerojatno ima više mobilnih uređaja koji se koriste, u odnosu na ljude.

izvor: www.cnbc.com
 

Još vijesti