M. P. u Laganini

Najbolji recept za pincu! Mirisna, mekana i ne može ispasti loše

Traži strpljenje, trud i vrijeme.

5. travnja 2023 15:17
Pinca od dizanog tijesta

Pinca od dizanog tijesta Foto: FilipFilipovic/Shutterstock

Dobar recept za uskršnju pincu je zaista teško naći, a ovaj tradicionalni slatki kruh traži strpljenje, trud i vrijeme. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak koji vješto skriva, a tijesto je ključan faktor da vam na kraju pinca ispadne mekana kao duša. Donosimo vam recept najpoznatije hrvatske slastičarke, Petre Jelenić, koja je otkrila svoj recept za najpoznatiji uskršnji kolač.

  • 500g brašna
  • 40g svježeg kvasca
  • 1 žlica soli
  • 100ml mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 75g šećera
  • 50g meda
  • 1 mahuna vanilije
  • fino naribana korica 2 limuna
  • fino naribana korica 1 naranče
  • 1 žlica ružine vodice
  • 1 žlica ruma
  • 50g maslaca sobne temperature
  • 50g svinjske masti sobne temperature
@slagnakraju Sastojci: • 500 g brašna • 1 žlica soli • 40 g svježeg kvasca • 100 ml mlakog mlijeka • 2 jaja • 2 žumanjka • 75 g šećera • 50 g meda • 1 mahuna vanilije • fino naribana korica 2 limuna • fino naribana korica 1 naranče • 1 žlica ružine vodice • 1 žlica ruma • 50 g maslaca sobne temperature • 50 g svinjske masti sobne temperature Kvasac otopiti u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna (odvojiti od ukupne količine). Ostaviti 10ak minuta da se kvasac razbudi. Kvasac dodati u brašno i dodati sve preostale sastojke odjednom. Paziti da sve bude sobne temperature. Dobro umijesiti u jednoličnu smjesu, pa poklopiti i pustiti da se diže 2 sata na toplom mjestu. Zatim ponovno premijesiti i opet pustiti da se diže barem sat i pol. Nakon toga oblikovati kugle, pustiti ih da se dignu 20ak minuta. Premazati ih jajetom, zarezati, posuti šećerom i peći na 170 stupnjeva 20ak minuta. #recept #recipe #uskrs #pinca #kuhanje #pecenje #hrana #food #foodtiktok #slastice #tijesto #baking #slatko ♬ original sound - slagnakraju

Način pripreme

Za početak otopite kvasac u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac digne i dodajte ga u brašno, a zatim dodajte sve preostale sastojke odjednom. Umijesite jednoličnu smjesu, poklopite i ostavite dva sata da se diže na toplom mjestu.

Nakon dva sata ponovno premijesite i opet pustite da se diže barem sat vremena. Za kraj oblikujte kugle i pustite ih da se dignu 20-ak minuta, premažite jajetom, zarežite i pecite na 170˚C 20-ak minuta. To je to! Dobar tek!

 

Još vijesti