Dobar recept za uskršnju pincu je zaista teško naći, a ovaj tradicionalni slatki kruh traži strpljenje, trud i vrijeme. Svaka domaćica ima svoj tajni sastojak koji vješto skriva, a tijesto je ključan faktor da vam na kraju pinca ispadne mekana kao duša. Donosimo vam recept najpoznatije hrvatske slastičarke, Petre Jelenić, koja je otkrila svoj recept za najpoznatiji uskršnji kolač.
- 500g brašna
- 40g svježeg kvasca
- 1 žlica soli
- 100ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 75g šećera
- 50g meda
- 1 mahuna vanilije
- fino naribana korica 2 limuna
- fino naribana korica 1 naranče
- 1 žlica ružine vodice
- 1 žlica ruma
- 50g maslaca sobne temperature
- 50g svinjske masti sobne temperature
@slagnakraju Sastojci: • 500 g brašna • 1 žlica soli • 40 g svježeg kvasca • 100 ml mlakog mlijeka • 2 jaja • 2 žumanjka • 75 g šećera • 50 g meda • 1 mahuna vanilije • fino naribana korica 2 limuna • fino naribana korica 1 naranče • 1 žlica ružine vodice • 1 žlica ruma • 50 g maslaca sobne temperature • 50 g svinjske masti sobne temperature Kvasac otopiti u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna (odvojiti od ukupne količine). Ostaviti 10ak minuta da se kvasac razbudi. Kvasac dodati u brašno i dodati sve preostale sastojke odjednom. Paziti da sve bude sobne temperature. Dobro umijesiti u jednoličnu smjesu, pa poklopiti i pustiti da se diže 2 sata na toplom mjestu. Zatim ponovno premijesiti i opet pustiti da se diže barem sat i pol. Nakon toga oblikovati kugle, pustiti ih da se dignu 20ak minuta. Premazati ih jajetom, zarezati, posuti šećerom i peći na 170 stupnjeva 20ak minuta. #recept #recipe #uskrs #pinca #kuhanje #pecenje #hrana #food #foodtiktok #slastice #tijesto #baking #slatko ♬ original sound - slagnakraju
Način pripreme
Za početak otopite kvasac u mlakom mlijeku sa žlicom šećera i par žlica brašna. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac digne i dodajte ga u brašno, a zatim dodajte sve preostale sastojke odjednom. Umijesite jednoličnu smjesu, poklopite i ostavite dva sata da se diže na toplom mjestu.
Nakon dva sata ponovno premijesite i opet pustite da se diže barem sat vremena. Za kraj oblikujte kugle i pustite ih da se dignu 20-ak minuta, premažite jajetom, zarežite i pecite na 170˚C 20-ak minuta. To je to! Dobar tek!