S.D. u Laganini

Kako se hrane vegani i vegetarijanci u studentskim menzama: „Na meniju tortelini od sira u umaku sa sirom?!“

Do prije nekoliko godina većinu pojedinaca koji ne konzumiraju meso i životinjske proizvode smatralo se ekstremistima ili čak čudnima.

4. studenog 2022 10:55
Siromašna ponuda za vegeterijance i vegane u menzama

Siromašna ponuda za vegeterijance i vegane u menzama Foto: Markus Spiske via Pexels

Ako izuzmemo kulture u kojima je suzdržavanje od životinjskih proizvoda dio duhovnih ili moralnih uvjerenja, restrikcijske dijete koje ograničavaju ili isključuju meso, mliječne proizvode i jaja najčešće se smatraju modnim hirovima.

Pojam vegetarijanstva i veganstva najčešće je imao negativnu konotaciju, ali s obzirom na sva istraživanja koja pokazuju kako mesna industrija utječe na globalnu klimatsku krizu,sve više i više pojedinaca u svoju svakodnevicu uvrštava dijetu na biljnoj bazi, a ovaj pojam više nije isključivo negativan u očima javnosti.

Studentski obrok iz menze Studentski obrok iz menze Foto: V.S., MojFaks

Osim toga, hranu bez mesa prije je bilo teško pronaći izvan određenih trgovina, a čak ni tada nije uvijek bila ukusna. Ali sada se sve to mijenja, brzo i u velikoj mjeri. Nude li i studentske menze opcije koje zadovoljavaju studente i studentice koji jesu ili bi voljeli svoju dijetu ograničiti na proizvode koji ne uključuju meso i isplati li se isti čekati u redu, upitali smo nekoliko studenata zagrebačkih fakulteta.

Tara, studentica krajobrazne arhitekture tvrdi da iako nije vegetarijanka, konzumaciju mesa pokušava ograničiti na 2 puta u jednom tjednu, što joj je s obzirom na to da se često hrani u menzi dosta teška zadaća. „U menzi uzimam najčešće običan menu koji sadrži rižu/tjesteninu/krumpir i neko meso + salatu ili kiselo zelje, a razlog tome je što fali bolja i brojnija ponuda za vege i vegetarijanski menu. Po meni fali veći izbor upravo nekakvog kuhanog povrća, žitarica, veganskog "mesa". Generalno taj vege menu je jako nutritivno siromašno napravljen, često bez truda oko začina i umaka pa sam zbog toga prisiljena uzeti običan menu“, kazala je ova studentica.

SC menu SC menu Foto: MojFaks

Studentica filozofije, Matra, koja je već godinu dana vegetarijanka ne krije svoje razočarenje ponudom u studentskim menzama.
„Vege meni, iako postoji kao opcija u našoj menzi, jako je nemaštovit. Osim što se hrana ponavlja konstantno i imam osjećaj kao da ručam jednu te istu stvar tri dana za redom, često se dogodi da iza 14 sati nema više ništa na vege meniju i onda imam izbor jesti dva priloga npr. đuveč i blitvu s krumpirom i ostati gladna ili samo uzeti neki izbor s mesom i pojesti normalan obrok “ napominje razočarano Marta.

Menza na kampusu Borongaj Menza na kampusu Borongaj Foto: MojFaks

Julija, kojoj se, prije dolaska u Zagreb, prehrana sastojala od svega osim životinjskog i ribljeg mesa naglašava da je ponuda u menzama jedan od razloga zbog kojih je opet počela uvoditi meso u svoju prehranu.

Izbor na vege meniju u studentskim menzama je katastrofalan. Meni je uvijek samo kombinacija od par sastojaka; zelja, krumpira, sira, gljiva ili soje. I to se vrti u krug. Jednom su bili tortelini od sira u umaku od sira. Da ne spominjem da vegani u menzama nemaju nikakve opcije osim voća“, naglasila je ova studentica.

Iako svi priznaju da se unazad nekoliko godina situacija i ponuda za vegetarijance proširila, ispitani studenti naglašavaju problem studenata koji su vegani te tvrde da se isti u menzama baš i neće kvalitetno nahraniti.

Još vijesti