P.S. u Karijera

Kerum traži berače maslina: Tvrdi da mogu zaraditi i do 400 kuna dnevno! Pitali smo kakav je interes

Bivši splitski gradonačelnik trenutno zapošljava berače maslina u svome masliniku.

25. listopada 2022 14:33
Branje maslina kao sezonski posao

Branje maslina kao sezonski posao Foto: Vinciber via Shutterstock

Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik, nedavno je na svom Facebook profilu objavio oglas u kojemu traži radnu snagu za branje maslina. Beračima nudi 4 kune po kilogramu ubranih maslina tijekom radnog dana.

Osim navedene plaće, berači dobivaju i ručak, odnosno "marendu", a masline se beru u najvećem dalmatinskom masleniku u Kaštelima.

Sve zainteresirane preko svojeg Facebook profila je zamolio da se jave na navedeni telefonski broj ukoliko žele raditi, a njegova procjena je da prosječni berač može nabrati 100 kilograma maslina dnevno.

U ovom slučaju, nadničar bi dnevno zaradio čak 400 kuna! No, iako su ga mnogi hvalili u komentarima gestom što nudi povremeni posao, neki se ipak nisu složili s njegovom procjenom.

"Nisu masline euri"

"O čemu to Kerum priča, ubrat 100kg maslina, ka' da su euri, nek' sam pokuša pa da vidimo kakav je berač, a pogotovo nakon marende!", napisala je jedna pratiteljica.

Osim nje, i mnogi drugi misle da je to puno kilograma na dnevnoj razini po prosjeku jedne osobe.

Zbog toga smo kontaktirali Željka Keruma koji tvrdi da je njegov oglas pobudio interes te mu se javilo mnogo zainteresiranih berača.

Ulje rade isključivo za vlastite potrebe

Na pitanja o tome može li se dobro zaraditi na ovom sezonskom poslu, kaže nam da je kalkulacija oko maslina kompleksna, a trošak izrade ulja i uzgoja maslina visok. Zbog svega toga, masline i njihov urod pretvaraju za ulje isključivo za vlastite potrebe.

"Prave naše masline, odnosno ulje, može se raditi samo za sebe i vlastite potrebe", kazuje nam Kerum.

Osim toga, naglašava da je nezahvalno kalkulirati o mogućnostima zarade i u slučaju berača jer svatko ima svoj tempo i bere u skladu sa svojim mogućnostima i fizičkom spremom.

vezano Studentski posao Karijera Satnice do 80 kuna: Provjerite najbolje nove poslove na koje se možete javiti već danas

vezano Student servis zagrebačkog SC-a Karijera Top 10 poslodavaca za koje se traži ugovor više: Ovo su kompanije koje zapošljavaju najviše studenata u Hrvatskoj

Još vijesti