S.D. u Laganini

Kino ili streaming servisi: Gdje i kako studenti radije gledaju filmove?

Što vi preferirate?

4. Siječnja 2023 12:44
Kino vs Netflix

Kino vs Netflix Foto: MojFaks

Disney plus, Netflix, Hulu, HBO, sve su to streaming servisi koji su odnedavno izuzetno nadjačali snagu kina u filmskoj industriji, ali u zadnjih par godina čini se da i za kino ima nade.

Tijekom zadnjeg desetljeća interes za gledanje filmova u kinima izuzetno opada baš zbog streaming usluga poput Disney+ čija popularnosti konstantno raste. Velika popularnosti i konzumacija navedenih usluga automatski je utjecala i na pad broja posjetitelja u kinima.

Posebnu nadu revitalizaciji kina dao je film „Avatar: The Way of Water“, koji je gotovo napravljen sa svrhom da bio gledan u kinima. Prelijepe scene ovog filma, bilo bi nepravedno ograničiti na male ekrane.

U samo jednom danu u Kini, „The Way of Water” je zaradio 104 milijuna juana (15 milijuna dolara), postavljajući ovogodišnji rekord na kino blagajnama kao najgledaniji film tijekom premijernog dana, prenosi CNN.

Što misle studenti?

Studentica arhitekture tvrdi da će uvijek za gledanje filmova radije otići u kino i uživati u svim mogućnostima koje ono pruža.

„Filmove volim pogledati u kinu jer mi je to nekako poseban doživljaj. Iako mislim da streaming servisi imaju prednost zbog količine sadržaja i cijene, uvijek ću preferirati kino. Od zvuka, do vizualne nadmoći koje kino. Ono za mene ima baš poseban ugođaj“, tvrdi ova studentica.

Noa, pak napominje da u kino uopće više ne ide jer ne vidi potrebu za odlaskom i plaćanjem istoga, ako više sadržaja može pronaći na streaming platformama i to za puno manje novca.

„U kino sam zadnji put otišao prije par mjeseci, na nagovor prijatelja i mogu reći da mi stvarno nije falilo. Kad dođem tamo posvetim se tom jednom filmu i ako je i loš teško mi je izaći jer sam platio pun da bi ga gledao, a ne mogu ni samo otići pogledati neki drugi koji mi se sviđa, što na bilo kojoj platformi mogu iste sekunde i to bez dodatnog plaćanja“, zaključio je ovaj student.

Iako je praktičnosti streaming servisa neupitna, kino svojim gledateljima pruža posebno iskustvo koje streaming servisi publici nikad neće moći pružiti.

Još vijesti