Znaš ono kad dođeš doma za vikend pa ti mama spakira ostatke od nedjeljnog ručka da imaš za večeru kad se vratiš navečer u dom ili stan. Ako putuješ više od dva sata, radije pojedi večeru u vlaku.
Vjerojatno je i tebi mama govorila da ne smiješ spremati vruću hranu u hladnjak, ali koje temperature treba biti hrana kada ju spremamo u hladnjak i koliko dugo hrana smije stajati na sobnoj temperaturi?
Ne treba čekati više od dva sata
„Zaboravite li spremiti u hladnjak ostatke hrane koji se hlade na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, najbolje ih je baciti“, ističu američki stručnjaci. Nakon samo dva sata na sobnoj temperaturi, u hrani se već počinju razmnožavati bakterije i povećava se rizik od trovanja, prenosi Punkufer.hr
Ako ti je mama poslala večeru, a ti moraš putovati pet sati do doma, radije ju pojedi na putu. Također, ako uzmeš u menzi hranu za kasnije, spremi je u hladnjak čim se vratiš u sobu.
Hrana bi trebala biti sobne temperature
Vruća se hrana također ne bi trebala spremati u hladnjak, ali stručnjaci savjetuju da ubrzamo njezino hlađenje tako što ju možemo podijeliti u manje i pliće posudice kako bi se što brže ohladila i kako ne bi predugo stajala izvan hladnjaka.
Kada govorimo o stavljanju vruće hrane u hladnjak, zapravo nije problem u jelu koje pokušavamo ohladiti, nego u ostalim namirnicama koje se nalaze u hladnjaku. Tako se primjerice zbog kondenzacije vode u hladnjaku namirnice poput salate mogu brže pokvariti.
„Stavite li vruću hranu ili vruću tekućinu u hladnjak, osim što im nutritivne vrijednosti mogu pasti, vaš će hladnjak morati intenzivnije raditi. Možete staviti blago vruću hranu u hladnjak, ali pričekajte da se temperatura hrane spusti na sobnu temperaturu prije stavljanja u hladnjak“, savjetovala je nutricionistica dr. Anju Sood.
Izvor: Punkufer.hr