V.F. u Laganini

Koliku brzinu i kakav pogon imaju saonice Djeda Božićnjaka? Britanski studenti sve izračunali

Ma čista fizika!

27. prosinca 2022 12:03
Djed Božićnjak u saonicama

Djed Božićnjak u saonicama Foto: Christmasthenandnow via Pixabay

Nećemo ulaziti u raspravu o tome postoji li Djed Božićnjak. Vjerujemo da će većina studenata reći da ne postoji zato što im ne donosi poklone. Naravno, lakše je govoriti samome sebi da Djed uopće ne postoji, nego da nam ne donosi poklone jer nismo dobri. Ipak, moramo priznati da nam leteće saonice zvuče pomalo nestvarno. Nakon što pročitaš ovaj tekst, postoji vjerojatnost da ćeš povjerovati da su moguće.

Naime, britanski studenti na Sveučilišta u Leicesteru su napravili znanstveno istraživanje te izračunali kolika snaga je potrebna da saonice Djeda Božićnjaka zaista polete. Na to ih je potaknuo slavni božićni film Elf iz 2003. godine s Willom Ferrellom u kojem je Djed Božićnjak saonice nadogradio mlaznim pogonom.

Deset puta brže od brzine zvuka!

Rezultati istraživanja su pokazali kako saonice moraju proizvesti istu razinu potiska kao i nekadašnja NASA-ina raketa Saturn V, pomoću kojih su misije Apollo stigle do Mjeseca. Također, da bi saonice letjele ravno, njihova težina mora biti uravnotežena s uzgonom. Zato zrak koji struji preko njih mora biti pod nižim tlakom od zraka koji struji ispod njih.

Osim toga, saonice bi trebale imati pričvršćen i par krila, a u obzir treba uzeti i težinu svih darova za djecu cijelog svijeta. Studenti su tako izračunali da bi se one trebale kretati brzinom od 5500 m/s, odnosno oko 10 puta brže od brzine zvuka, kako bi proizvele dovoljno uzgona za pravocrtni let.

Motor na saonicama bi trebao imati snagu potiska koji bi sanjkama omogućio brzinu od 10 maha, a studenti su došli do brojke od 38.000.000 N (Newtona). To je ekvivalentno potisku 150 motora zrakoplova Boeing 747-400 ili NASA-inoj raketi Saturn V, prenosi Metro.

Napredna tehnologija Djeda Božićnjaka

„Zaključili smo da mlazni motor Djeda Božićnjaka mora biti iznimno snažan i kao rezultat toga on i vilenjaci moraju imati pristup naprednim tehnologijama“, rekao je Ryan Rowe, jedan od autora ovoga istraživanja.
Istraživanje je objavljeno u Sveučilišnom časopisu za posebne teme fizike.

Istraživanje je objavljeno u Sveučilišnom časopisu za posebne teme fizike.

„U modulu posebnih tema fizike, od učenika tražimo da formuliraju nove probleme koji se mogu istražiti korištenjem neke od jednostavnih fizika koje poznaju, a često biraju zabavne, maštovite teme“, istaknuo je Mervyn Roy, direktor obrazovanja za Školu fizike i astronomije Sveučilišta Leicester.

„Proces kroz koji studenti prolaze oponaša onaj pravih fizičara istraživača koji rade na uzbudljivim temama od crnih rupa do liječenja raka. Moramo istražiti nove probleme i pristupiti njihovom rješavanju na kreativan način, moramo jasno komunicirati svoje nalaze, a te rezultate provjeravaju kolege znanstvenici kao dio procesa recenzije“, dodao je.

Djed Božićnjak ima pristup visokoj tehnologiji. To ima smisla s obzirom na to da ima bazu podataka s dobrom i zločestom djecom i listama poklona koje svako dijete želi, nemoguće je da su ti podaci ispisani na papirima. Osim toga, ima tvornicu igračaka. Ne sumnjamo da iza svega toga stoje najbolji inženjeri, znanstvenici i programeri. Hipersonične saonice su zapravo logične. Ne radi se o čaroliji, nego o znanosti. A ako nisi dobio poklon pod bor ovoga Božića, znači da si na listi zločeste djece. Savjetujemo ti da učiš i polažeš ispite, možda te Djed Božićnjak zaposli u svom timu.

Eto vam, nevjernici!

Izvor: Metro.co.uk

  vezano Božićno drvce Laganini Tko je izumio božićno drvce i zašto poklone stavljamo „pod bor“? Riješi kviz i saznaj koliko toga znaš o Božiću!

vezano Božićni poklon Laganini Zamotaj dar za tren, nek' prijatelj bude zadivljen! Uz ovih pet trikova tvoj poklon bit će zapakiran bolje nego ikad prije

Još vijesti