M. P. u Laganini

Fenomen društvenih medija: Naizgled savršeno rješenje, a predstavlja mnoge opasnosti

Liječnici upozoravaju na moguće nuspojave

28. veljače 2023 15:17
Pilule

Pilule Foto: Solarseven/Shutterstock

Lijek za dijabetes preplavio je društvene mreže, a videozapisi pod heštegom #Ozempic na TikToku imaju 600 milijuna pregleda. Korisnici tvrde kako je konzumacijom lijeka moguće izgubiti i do 40 kilograma u 3 mjeseca, dok liječnici upozoravaju na moguće nuspojave, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Popularnost lijeka dovela je do globalnih nestašica, a potrošači Ozempica redovito obavještavaju svoje pratitelje o gubitku tjelesne težine. Lijek farmaceutske danske tvrtke dolazi u obliku injekcije, a prvotno je odobren u brojnim zemljama za liječenje dijabetesa tipa 2, piše na zimo.dnevnik.hr.

 

@onthecrafttable Yup that was me 👀 #ozempic #weightloss #ozempicweightloss #losingweight #ozempicjourney #wegovy #wegovyweightloss #ozempicforweightloss #ozempicprediabetic #weightlissgoals #beforeandafter ♬ Hard Hip-Hop, Drake Style Beat (Short Edit) - Nikolay_Yudov

 

Aktivni sastojak lijeka, semaglutid, veže se na receptore hormona koji kontrolira šećer u krvi potičući otpuštanje inzulina kada su razine glukoze visoke. Lijek funkcionira na principu da usporava brzinu kojom hrana napušta želudac osobe, smanjujući njihov apetit. Početkom 2021. godine istraživanje je pokazalo da su tri četvrtine ljudi koji su koristili lijek izgubile preko 10 posto tjelesne težine, a od tada se razvio s većom dozom semaglutida za liječenje pretilosti prenosi zimo.dnevnik.hr.

Lijek je postao fenomen društvenih medija, to je dovelo do krivotvorenja recepata, a preporuka je da se Ozempic propisuje isključivo za dijabetes. Liječnici su izrazili zabrinutost jer pacijenti nisu motivirani prijaviti nuspojave kao što je mučnina, a dugoročne posljedice još uvijek su neizvjesne.

 

Još vijesti