M. P. u Laganini

Gotovo svi to radimo! Je li doista opasno polizati poklopac čašice jogurta?

Evo što struka kaže!

7. travnja 2023 12:58
Poklopac od jogurta

Poklopac od jogurta Foto: M.P./MojFaks

Njemački savezni institut za procjenu rizika ima odgovor na pitanje „Koliko je štetno polizati poklopac čašice jogurta?“ Neki su metali u malim količinama zdravi za organizam. Željezo, primjerice, treba unositi na redovitoj bazi, ali neke druge metale treba izbjegavati. Upravo zbog toga neki ljudi vjeruju da je štetno polizati poklopac čašice jogurta, ali struka tvrdi da strahovi nisu opravdani.

Poližete li poklopac, ne znači da ćete konzumirati i aluminij, a bolje je pritom pripaziti na jezik da se ne porežete na oštrome rubu metala. Prema spomenutom institutu za procjenu rizika, aluminij predstavlja najveći rizik kad korodira u kontaktu s kiselinama ili solju.

Limunska kiselina ili obična sol se mogu naći u jogurtima, a upravo zbog toga su pakiranja iznutra obložena. Taj zaštitni sloj sprječava da aluminij dospije u jogurt, što znači da poklopac možete polizati bez posljedica za zdravlje.

Aluminij može biti rizičan po drugim osnovama, a treba biti oprezan kada koristite aluminijsku foliju ili jednokratne aluminijske posude. Ako u kontakt s njima dođe kisela ili slana hrana, velika količina aluminija se može prenijeti na hranu. Prema tome, u aluminijsku foliju ne bi trebalo zamatati ništa što u sebi sadrži kiseline ili soli, stoji na portalu zimo. dnevnik.hr.

Još vijesti