V.K. u Nakon predavanja

Od 7 maminih pravila, jedno 'zapalilo' internet: Kćeri plaćaju stanarinu kad napune 18 godina

Trebaju li djeca plaćati roditeljima stanarinu nakon što napune 18 godina?

5. srpnja 2022 14:14
Majka Kat i dvoje kćeri

Majka Kat i dvoje kćeri Foto: screenshot via TikTok@ katclark86

Svaki roditelj trudi se odgojiti svoje dijete najbolje što može. Također, svatko od nas, tokom odrastanja, susreo se s "kućnim" pravilima od kojih se ne smije odstupati.

Jedna je mama nedavno na TikToku pokrenula raspravu oko sedam pravila koja prakticira sa svojim dvjema kćerima od kojih mlađa ima 11 godina, a starija 19.

Komentatori se većinski slažu sa svim pravilima koje je majka osmislila, no ipak imaju podijeljeno mišljenje oko toga koliko je jedno od sedam pravila zapravo prikladno.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Ova mama ima 3 'nepopularna' i stroga pravila za odgoj djece: 'Sad redovno studiraju i rade – uspjela sam'

Kat Clark majka je dviju kćeri koja na svoje TikTok profilu objavljuje avanture i svakodnevni život svoje obitelji. Na većini video-isječaka vidi se kako se obitelj slaže, a jedan video je dobio posebno veliku pažnju pratitelja na ovoj društvenoj mreži. Majka je naime objavila popis pravila kojih se njenje kćeri moraju držati "sve dok žive pod istim krovom".

vezano Zbog dvije minute kašnjenja, alarmirana je i policija. Vijesti Profesorica pozvala policiju zbog studentica koje su na predavanje zakasnile 2 minute

@katclark86 Being a young mum wasn’t easy but it sure was worth it ❤️ #mumanddaughter #youngmum ♬ cool kids trend - lola💐

Dio pravila je fleksibilan, dok su neka ipak stroga, pa je upravo i ovaj video pokrenuo debatu.

Iskrenost, izlasci i obavezna sportska aktivnost

U prvom pravilu majka kaže kako očekuje da njene kćeri uvijek imaju uključenu lokaciju kako bi znala gdje se nalaze. Ipak, Kat navodi kako ne provjerava lokaciju svojih kćeri, već da ću provjeriti ako one kasne kući u dogovoreno vrijeme. Uz pravilo lokacije, drugo je ono o iskrenosti. Kako kaže, očekuje da joj kćeri budu u potpunosti iskrene, a zauzvrat im ona nudi to isto.

Prvo pravilo koje je izazvalo debatu bilo je vezano tulume i partije. 

vezano Učenje u domu: nemoguće ili ipak moguće? Laganini U urnebesnom videu pokazali kako se 'štreba' u studentskom domu: 'Zar se išta može ovako naučiti?'

"Ovdje primjenjujem sljedeće: ako si u osmom razredu, imaš izlazak do 8. Ako si godina iznad, onda možeš biti vani sat vremena dulje i tako dalje. Kad napuniš 18, onda više nema zabrana i možeš doći kući kada god", pojašnjava majka.

@katclark86 Rules for my kids #mumanddaughter #mumlife #rules #relationships ♬ original sound - Kat Clark

Sljedeće pravilo nalaže da se njene kćeri obavezno moraju baviti nekim sportom. Kako nastavlja, nije ju briga koji je sport u pitanju, samo da se kreću. Kako kaže, to je uvela kako njene kćeri ne bi samo bile na mobitelu.

Smiju odustati od škole

Jedno od pravila tiče se i školovanja. Kat kaže da njene kćeri mogu odustati od škole, ali jedino ako imaju razrađen poslovni plan ili stabilan posao.

vezano Evo kako napraviti ovu prezentaciju! Akademska četvrt Je li ovo najbolja prezentacija na fakultetu koju ste ikada vidjeli?

Plaćaš stanarinu nakon što napuniš 18 godina

Pravilo koje je izazvalo najveću debatu bilo je to da, jednom kada napune 18 godina, moraju plaćati stanarinu.

Većina se roditelja složila skoro sa svim pravilima, no plaćanje stanarine nakon 18 godina često izazove raspravu na društvenim mrežama. Jedni smatraju da je to pretjerano, posebno za mlade ljude koji tek kreću u život i koji su tek počeli zarađivati svoj novac, dok drugi tvrde da je to pravilo dobro jer ih od uči o budžetiranju i raspolaganju novcem.

vezano Neka je pravila bolje ne prekršiti... Nakon predavanja Ne tračaj kolegu svoga: 10 studentskih zapovijedi koje ne smijete prekršiti

"Kako je stanarina normalna?", pitala je komentatorica. "To je normalno, Ja sam plaćala stanarinu svojima čim sam napunila 18 godina. To ti pomogne pripremiti te za stvarni svijet, posebice da je bitnije platiti račune, a ne kupiti neku glupost", piše joj netko u odgovoru. "Jako sam sretna što mene moji roditelji nisu sili da im plaćam stanarinu", piše još netko.

@katclark86 Trying to film a transition video with my daughter 😫😆 #mumanddaughter #reality #family #relationships ♬ som original - LORD.xp

"Smatram da ako daješ djeci više slobode, više će cijeniti to što je imaju, umjesto da se skrivaju i lažu i bježe", piše netko, a Kat se slaže. "100 posto. Odgojena sam u vrlo strogoj kući, pa sam se često skrivala i bježala. Zato sam i opuštena sa svojim kćerima", piše majka.

vezano Na maturi su imali pitanje o kuhanju tjestenine. Laganini Evo kako se PRAVILNO kuha tjestenina po maturi iz hrvatskog

"Sva su ti pravila super osim ovoga sa plaćanjem stanarine", "Ova stanarina je super. To su i nama naši roditelji uveli. Plaćali smo 50 dolara po tjednu, a sav novac su sačuvali i dali nam jednom kad smo odselili iz kuće. Taj novac mi je uvelike pomogao da mogu financirati svoju kuću", raspisali su se gledatelji u komentarima.

"Odličan savjet, tako ću i ja sa svojom djecom.. Plaćat će mi stanarinu koji ću čuvati sa strane kako bi im sve kasnije vratila i time pomogla oko pologa za njihov stan", piše još jedna majka.

Još vijesti