M. P. u Laganini

Oprezno sa sladoledom! Stručnjakinja govori o mogućim opasnostima na koje se ne smije zaboraviti

Najčešći simptomi su bol u trbuhu i povraćanje.

24. svibnja 2023 12:24
Obratite pažnju na zdravstvenu ispravnost sladoleda

Obratite pažnju na zdravstvenu ispravnost sladoleda Foto: Canva

Ljeto je sve bliže, topliji dani su pred nama, a oni nose i vrućine koje je idealno „izliječiti“ sladoledom. To je vrijeme za uživanje u neograničenim količinama ove popularne slastice, ali ne smije se zaboraviti na zdravstvenu ispravnost sladoleda.

Dolaskom visokih temperatura raste i mogućnost pojave raznih vrsta bakterija u sladoledima, prema tome će se u nadolazećim mjesecima u Nastavnom zavodu Andrija Štampar testirati češće nego inače.

„U sladoledu može biti različitih opasnosti, obično su prisutne različite vrste bakterija, bakterije mogu biti porijekla i patogenih bakterija, može se dogoditi, iako u zadnje vrijeme rjeđe, i trovanje preko sladoleda.“, rekla je dr.sc. Ivančica Kovaček za Dnevnik Nove TV.

Pojava simptoma ovisi od osobe do osobe, ako je stafilokok u pitanju, mogu se pojaviti već nakon nekoliko sati. Kada je riječ o salmoneli, simptomi dolaze kroz 12 do 48 sati, a za listeriju se može raditi o periodu od nekoliko mjeseci.

Najčešći simptomi su bol u trbuhu i povraćanje, a ponekad se može javiti temperatura, proljev i drugi simptomi slični gripi. Neispravan sladoled je teško prepoznati, kristalići leda su prvi znak da sa sladoledom nešto nije u redu – što bi značilo da je vjerojatno neko vrijeme bio odmrznut pa ponovno smrznut.

Potrebna je samo jedna kuglica sladoleda da se stvori opasnost, ali sve to ovisi o tome koliko mikroorganizama ima u toj kuglici i koliko će osoba pojesti.

Još vijesti