V.F. u Laganini

Previše sna može pogubno utjecati na tvoje zdravlje: Evo koliko sati u krevetu je previše

Nikad na zelenu granu...

5. Siječnja 2023 13:58
Djevojka spava

Djevojka spava Foto: Shutterstock

Još uvijek smo na praznicima pa se trudimo ne razmišljati o svim obavezama koje nas čekaju. Inače spavamo po šest sati ili manje, a sad kad su praznici, trudimo se to nadoknaditi pa ostajemo u krevetu do podne.

Znamo da je premalo sna loše za zdravlje, ali što s previše sna? Nažalost, i previše sati sna može imati loše posljedice za zdravlje, prenosi Premier Health. Osim toga, previše sna može biti i znak zdravstvenih problema, prema studiji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koju je objavila Američka akademija za medicinu spavanja.

Previše sna, kao i nedovoljno sna, povećava rizik od kroničnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, dijabetesa, tjeskobe i pretilosti kod odraslih osoba u dobi od 45 godina i starijih.

Kada posjetiti liječnika?

Previše spavanja izlaže nas većem riziku od koronarne bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa nego premalo spavanja. Ako spavaš više od sedam ili osam sati noću i osjećaš se umorno sljedećeg dana, to bi moglo značiti da imaš neki zdravstveni problem.

Ako se danima osjećaš iscrpljeno nakon duge noći sna, to bi mogao biti znak da trebaš posjetiti svoga liječnika. Uzrok toga može biti anemija, problemi sa štitnjačom, apneja ili nesanica.

Pokušaj voditi dnevnik spavanja

Idealno bi bilo odspavati osam sati svake noći. Međutim, studentima je to vrlo često nepojmljivo. Preko tjedna ćemo vjerojatno spavati po četiri ili pet sati svake noći, a onda preko vikenda po 12.

Čak i kad nemamo obaveza, raspored spavanja nam je poremećen i budimo se prerano ili prekasno iako smo otišli spavati na vrijeme. Kod toga može pomoći vođenje dnevnika spavanja. Važno je zabilježiti kad odlaziš u krevet, u koliko sati otprilike zaspeš, koliko se puta i u koliko sati budiš preko noći, kakva ti je kvaliteta sna, kako se osjećaš kad ustaneš iz kreveta i kako se osjećaš tijekom dana.

Bilježenjem ovih informacija će biti lakše ustanoviti u čemu je točno problem. Nismo liječnici, ali odokativno procjenjujemo da je tvoj problem loša organizacija pa ti se sve obaveze gomilaju i onda ih moraš riješiti u zadnji čas.

Ipak, ne osuđujemo te. I mi smo takvi.

izvor: premierhealth.com