V.F. u Laganini

Nakon popodnevnog drijemanja se budiš još umorniji? Evo koliko trebaš odrijemati da bi se osjećao odmorno

Previše drijemanja neće imati dobar učinak.

20. travnja 2023 14:59
Ne treba drijemati duže od pola sata.

Ne treba drijemati duže od pola sata. Foto: Lograstudio via Pixabay

Koliko si puta rekao da ćeš odrijemati pola sata pa se probudio nakon dva i pol sata još umorniji nego što si bio? U takvoj situaciji bi vjerojatno najradije ponovo otišao u krevet i nastavio spavati, a moraš učiti.

Postoji razlog zašto se iz popodnevnog spavanca budiš još umorniji. SleepFoundation.org je proveo istraživanje koje je pokazalo da većina odraslih osoba drijema u prosjeku oko sat vremena. Međutim, to je predugo za drijemanje i neće ti pomoći da se odmoriš. Shelby Harris, licencirana klinička psihologinja koja se specijalizirala za bihevioralnu medicinu spavanja objašnjava zašto više drijemanja ne znači da će biti učinkovitije.

Ne smiješ ući u dublje faze sna

„Ako odrijemate sat vremena, probudit ćete se još omamljeniji jer ulazite u dublje faze sna“, rekla je Harris za CNBC.

Ako želiš „napuniti baterije“, najbolje bi bilo da odrijemaš 20 minuta do pola sata.

„Nakon što legnete, postavite alarm za buđenje za 30 minuta. To će vam dati 10 minuta da se uspavate i 20 minuta da odspavate“, ispričala je Harris.

Tako ćeš se odmoriti bez da uđeš u dublje faze sna. Ako odlučiš odrijemati još pola sata, učinak će biti potpuno suprotan. Osim toga, važno je i u koje doba dana odlučiš drijemati. Primjerice, nije dobro drijemati kasno poslijepodne ili navečer jer tada nećeš moći spavati preko noći.

Spavanac povećava produktivnost

„Drijemanje treba planirati najmanje osam do devet sati prije večernjeg spavanja. Za većinu to znači da će drijemati oko 14 sati“, objasnila je Harris.

Kratki spavanac može biti vrlo koristan jer povećava razinu energije, poboljšava raspoloženje i povećava produktivnost i koncentraciju.

Odrijemati pola sata prije početka učenja je odlična ideja, samo pazi da se to ne oduži jer ćeš biti potpuno beskoristan ostatak dana.

Izvor: CNBC.com

Još vijesti