S.D. u Laganini

Nakon vikenda punog šopingiranja, provjerili smo na što studenti najviše troše?!

Iako takve prilike nisu česte, studenti se nekad vole počastiti

29. studenog 2022 15:35
Mnogi studenti koriste popuste kako bi si priuštili sitnice, samo za sebe.

Mnogi studenti koriste popuste kako bi si priuštili sitnice, samo za sebe. Foto: Anete Lusina via Pexels

Iako je doba ekonomske krize svi si nekad volimo priuštiti nešto što nam nije nužno ili potrebno, ali nas usrećuje. Kada nešto kupujemo, naš mozak ispušta endorfine i dopamin pa nije ni čudo da si neki studenti ove hladne dane žele uljepšati kupovinom sitnica koje njima „život znače“.

Evo što kupuju studenti kako bi podigli razinu serotonina, a nije im nužno za preživljavanje svakodnevice.

Neki studenti već su pravi kolekcionari

Studentica Filmskog i televizijskog oblikovanja nam je tako otkrila da najviše troši na kupovinu novih videoigara ili mercha iz njoj najdražih igrica, serija i filmova.

„Najveći broj stvari koje kupujem, a nisu mi nužne, jesu igrice i duhan. Ne izlazim gotovo nikad i plaćanje kave, za mene je rijetkost pa je ovo nešto što si volim ponekad priuštiti. Isto tako zna se zaredati pokoja iz filma, serije ili igrice, koja mi doista nije potrebna, ali znam da će biti super kolekcionarski primjerak i ukrasiti mi stan. To su najčešće nekakvi auti, figurice, legići ili merch iz videoigara koje igram“, rekla je ova studentica.

Njena kolegica Lorena pak jako rijetko troši novce na nešto bez čega može. „Ne trošim novce na sebe prečesto, ali kada ih trošim uglavnom odu na duhan, alkohol i grickalice. Duhan kupujem po potrebi kada se potroši, a alkohol i grickalice krajem tjedna za nagradu što sam uspješno odradila radni tjedan, što je s obzirom na to da radim i studiram ponekad vrlo teško“, tvrdi vrijedna Lorena.

Zaposlila sam se kako bi mogla trošiti

Viktorija, studentica komunikologije nam pak govori da se zaposlila baš kako bi si mogla priuštiti takve sitnice. „Najčešće trošim na nakit za pirsing, šminku i odjeću. Kupujem te stvari jer mi donose radost, a zaposlila sam se kako bi si to mogla priuštiti. Uvijek sam sretna kad nabasam na nešto što mi se sviđa i to si rado priuštim“, kaže Viktorija.

Studentica Marta si zna priuštiti cijeli „spa“ dan kada se osjeća loše. „Kad sam pod stresom, znam si priuštiti i cijeli spa dan. Odem u trgovinu, nakupujem masu jednokratnih maski, lakova za nokte, kremica i ulja i onda ništa ne radim, samo se tetošim od jutra do mraka“, kazala je ova studentica filozofije.

Veronika ipak svoju potrošnju pokušava svesti na minimum jer tvrdi da su se njene potrošačke navike otele kontroli.

„Tu i tamo si kupim jeftini nakit, bižuteriju i to uglavnom naušnice. U zadnje vrijeme sam si ih kupila nekoliko, malo su mi se stvari otele kontroli. Ali jednostavno to volim, budem baš sretna kad si uzmem nešto tako. Baš sam si neki dan naručivala cipele pa sam si naručila i naušnice na leptiriće. Na kraju i ne nosim sav nakit, svaki dan nosim jedno te isto“, zaključila je studentica novinarstva.

Za vaš mozak kupnja je često korisno iskustvo. To je aktivnost koja može potaknuti lučenje hormoma koji podižu raspoloženje. Ovi endorfini mogu učiniti tugu manje intenzivnom, stoga zašto si ponekad ne biste priuštili sitnicu kako biste si uljepšali dan?

Još vijesti