V.F. u Laganini

Ne možeš se naspavati? Stručnjaci preporučuju ovaj položaj po uzoru na astronaute

Ima brojne dobrobiti.

29. svibnja 2023 14:15
Za bolji san.

Za bolji san. Foto: Mylene2401 via Pixabay

Vjerujemo da trenutno ne spavaš baš puno, a vjerojatno nećeš još neko vrijeme. Semestar se približava kraju i vrijeme je da polako završavaš sve obaveze koje si si ostavio za zadnji čas. Tu su naravno i kolokviji, a onda i ispitni rokovi. Ispred tebe su brojne noći koje ćeš probdjeti, ali ako nađeš nešto vremena za san, potrudi se da on bude maksimalno kvalitetan.

Situacija je kritična. Zato ti mi preporučujemo da za kvalitetan san isprobaš položaj nulte gravitacije. Ovo je položaj koji je osmišljen za astronaute, a pokazalo se da ima mnoge dobrobiti za san i tijelo.

Smanjuje hrkanje

Položaj nulte gravitacije uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima, piše B92. Na taj način se simulira bestežinsko stanje kao u svemiru. Zbog dobrobiti za san i tijelo, često se koristi u bolnicama i domovima za starije osobe. Ako ga želiš isprobati, možeš jednostavno podmetnuti jastuke pod glavu i noge.

Stručnjaci kažu kako se ovim položajem smanjuje pritisak na kralježnicu što olakšava bolove u leđima i druge nelagode. Osim toga, podizanje nogu iznad srca poboljšava cirkulaciju, smanjuje oticanje i potiče protok krvi prema vitalnim organima. Možda ovaj položaj možeš predložiti svojem cimeru ako te maltretira hrkanjem. Naime, spavanje u položaju nulte gravitacije može pomoći u smanjenju hrkanja i ublažavanju simptoma refluksa kiseline.

Izvor: B92

Još vijesti