V.F. u Laganini

Neobično otkriće: Japanci otkrili da imaju novih sedam tisuća otoka

Kako je to moguće?

9. ožujka 2023 15:25
Svjetionik na moru

Svjetionik na moru Foto: Kanenori via Pixabay

Zvuči bizarno, ali Japanci su otkrili da imaju 7 tisuća novih otoka. Uprava za geoprostorne podatke Japana nedavno je otkrila ažuriranu kartu nacije koja pokazuje 7 tisuća novih otoka. To je povećalo broj otoka koje Japan ima sa 6.852 na čak 14.125, prenosi Punkufer.hr.

Kako je to uopće moguće? Ne primijetiti čak 7 tisuća otoka? Gdje su bili skriveni?

Zapravo, situacija ima smisla. Naime, Japanska je obalna straža posljednje mapiranje svoje zemlje provela još 1987. godine. Tijekom tog mapiranja, odlučili su izostaviti sve otoke koji nisu imali opseg veći od 100 metara.

Ni tehnologija nije bila dovoljno napredna

Problem je bio i u tehnologiji jer ona tada nije bila dovoljno dobra u razlikovanju skupina malih otoka od velikih samostalnih otoka. Zbog toga tisuće otoka nisu službeno evidentirani. Također, mnogi otoci su novi jer su se pojavili tek tijekom godina nakon vulkanske aktivnosti u regiji.

Karta je revidirana prema definiciji Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora o tome što se smatra otokom. Prema spomenutoj Konvenciji, otok je „prirodno oblikovano područje kopna, okruženo vodom, koje je iznad vode za vrijeme plime“. To znači i da se prethodno odbačeni veliki pješčani sprudovi sada smatraju otocima.

Izvor: Punkufer.hr

vezano Stigao je! Laganini YouTuber krenuo na more – traktorom! Provjerite za koliko je sati stigao u Novigrad

vezano Frizura poput njegove u nekim je lokalima nepoželjna. Laganini Tinejdžer planirao 18. rođendan proslaviti u kafiću – zbog frizure mu zabranili ulazak: 'Ne dozvoljavamo fudbalerke ovdje'

Još vijesti