V.F. u Laganini

Ovo je sedam dijelova tijela na kojima živi najviše bakterija. Zanimljivo, ruke nisu na popisu!

Mrvicu smo zgroženi...

27. travnja 2023 14:37
Na ovim se dijelovima tijela bakterije najradije nastanjuju.

Na ovim se dijelovima tijela bakterije najradije nastanjuju. Foto: 652234 via Pixabay

Od malih nogu su nas učili da je higijena izrazito važna. Svaki dan se kupamo, peremo zube, moramo redovito prati kosu, čistiti uši… Osim kad su rokovi, tada se operemo samo ako stignemo. Dezodorans nam je u tom slučaju najbolji prijatelji. I suhi šampon. Međutim, neki su dijelovi tijela izrazito prljavi, a da toga vjerojatno nismo ni svjesni.

Znanstvenici s Harvarda su otkrili da ljudi u ustima imaju više od 615 vrsti bakterija, od kojih su neke iste, a neke i mnogo gore od onih koje žive u toaletu, prenosi Kurir.rs. Evo koji su dijelovi tijela najprljaviji.

1. Pazusi

Pod pazusima se krije oko 80.000 bakterija, zbog kojih i nastaje neugodan miris pri znojenju. Iako nam prvo padne na pamet riješiti se neugodnog mirisa dezodoransom, zapravo bi ih prvo trebali oprati antibaketrijskim sapunom.

2. Uši

U ušima se neprestano nakuplja vosak. Koliko god nam se činio odvratnim, on ima svoju funkciju. On štiti ušne kanale od bakterija, insekata, i vode. Međutim, vosak je dvosjekli mač jer su uši baš zbog njega jedan od najprljavijih dijelova tijela. Ako ih ne čistimo redovito, vrlo lako možemo dobiti gljivičnu infekciju.

3. Jezik

Zube treba prati redovito, to svi znamo. Ipak, rijetki od nas se sjete oprati i jezik. Zbog toga se usta i jezik nalaze na popisu najprljavijih dijelova tijela. Bitno je da četkicom prijeđemo i preko jezika kada peremo zube.

4. Nokti

Mnoge žene imaju duge nokte. Manikura na dugim noktima uvijek izgleda lijepo. Međutim, ispod noktiju žive brojne bakterije nevidljive golim okom. Zato treba paziti na to da nokti ne budu predugi, a treba i redovito prati ruke.

5. Tjeme

Nepranje kose može rezultirati svrabom tjemena. Iako se često misli da njega izaziva samo perut, zapravo ga izaziva perut pomiješana s bakterijama na tjemenu. Što duže odgađamo pranje kose, to se više bakterija širi našom glavom.

6. Pupak

Pupak je poprilično neugledan dio tijela, a zbog toga ga se rijetki sjete oprati. Baš zato je on jedno od mjesta na tijelu na kojemu se skuplja najviše bakterija.

7. Nosna šupljina

Nosna šupljina je dio tijela kojeg se mnogi od nas vjerojatno nikada ne sjete oprati. Ona je u svakom trenutku prepuna bakterija. Nije ni čudo da se od malena govori djeci da ne smiju kopati nos!

Izvor: Kurir.rs

Još vijesti