Čistoća mora je vrlo važan faktor za razvoj turizma

Nova analiza je potvrdila da je naše more jedno od najčišćih u cijeloj Europskoj uniji, a najčišće su one na području Primorsko goranske županije.

Stručnjaci ispituju prisutnost dva mikrobiološka pokazatelja Escherichiju coli i crijevne enterokok, a za vrijeme sezone kupanja provodi se ukupno 10 ispitivanja. Uz redovne analize postoje i neplanirana ispitivanja, a sve to u slučaju ako građani posumnjaju na neko zagađenje.

Već je dobro poznato da su kemijska zagađenja najveća prijetnja za more, pa tako i naftna havarija koja je onesposobila nekoliko plaža na Kostrenskome području. Takva zagađenja mogu izazvati iritacije kože i razne druge smetnje.

Istraživači su konstantno na terenu, a u Hrvatskoj se more ispituje na čak 1800 lokacija. Srećom, rezultati analize kakvoće mora i ostale značajke pokazuju da je Jadransko more iznimno čisto. Ta činjenica uvelike pridonosi razvoju turizma na obalnim mjestima, a samim time i pozitivno utječe na zdravlje i zadovoljstvo svih kupača, stoji na green.hr.

 

Analiza čistoće mora gdje je najčišće more Primorsko goransk županija Sezona kupanja Kakvoća mora iritacija kože

Još vijesti