M. P. u Laganini

Sada sve ima smisla! Studija otkrila zašto smo skloni jesti masnu i slatku hranu

U mnogim situacijama ne možemo pronaći način kako im odoljeti.

29. ožujka 2023 12:19
Nezdrava hrana

Nezdrava hrana Foto: Beats1/Shutterstock

Njemački znanstvenici u novoj studiji ukazuju na to da je sklonost slatkim i masnim zalogajima i grickalicama nešto što mozak može naučiti. Isto tako, istraživači tvrde da je ova sklonost manje povezana s nedostatkom volje da ih izbjegavamo.

Za uživanje u slatkim namirnicama i grickalicama uvijek ima vremena, a uvijek se može naći i dobro opravdanje. Konzumiranje istih poboljšava raspoloženje, u mnogim situacijama ne možemo pronaći način kako im odoljeti, a nova studija pokazuje da vas na taj čin tjera mozak.

Nastojeći istražiti ulogu mozga u žudnji za hranom s visokim udjelom masti i šećera, međunarodni tim znanstvenika koji su vodili stručnjaci s Instituta Max Planck za istraživanje metabolizma, odabrao je grupu ljudi normalne tjelesne težine kojima je dvaput tjedno u osam tjedana davao da konzumiraju puding s visokim udjelom mliječnih masti. Istodobno su svakodnevno konzumirali i drugu hranu koju obično jedu, prenosi n1info.hr

Također, znanstvenici su za vrijeme studije pratili njihovu moždanu aktivnost. Kontrolna skupina dobivala je porciju pudinga s istom količinom kalorija, ali s manje masti i šećera. Ustanovljeno je da se moždana aktivnost znatno povećala u skupini koja je jela puding s visokim udjelom masti i šećera, a to je posebno aktiviralo sustav koji uključuje dopamin ili hormon sreće.

Rezultati su pokazali da nas mozak podsvjesno uči da preferiramo hranu kojom sami sebe nagrađujemo, a kroz takve promjene ćemo uvijek preferirati hranu koja sadrži puno masti i šećera. Istraživači napominju da bi rezultati mogli biti drugačiji kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom.

Još vijesti