M. P. u Laganini

Za sve ljubitelje čokolade – što uzrokuje taj slastan okus u ustima?

Nova istraživanja o topljenju čokolade u ustima.

3. travnja 2023 12:51
Tko ne voli čokoladu?

Tko ne voli čokoladu? Foto: ivan_kislitsin/Shutterstock

Vjerojatno ne znate nikoga tko ne voli čokoladu, ima onih koji joj jednostavno ne mogu odoljeti pa bi poludjeli za komadićem bilo kakve čokolade, a pred nekoliko godina otkriven je i razlog zbog kojeg toliko volimo čokoladu. Studije s čokoladom su se nastavile, a istraživače sa Sveučilišta u Leedsu zanimalo je kako se na molekularnoj razini odvija proces topljenja čokolade u ustima.

U cilju je bilo shvatiti koji je glavni čimbenik koji pokreće osjećaj glatkoće pri topljenju čokolade, a sve to objavljeno je u popularnom znanstvenom časopisu Scientific American.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chocolate (@chocolate)


Za potrebe istraživanja razvili su umjetni jezik koji oponaša teksturu, raspored površine i mehanička svojstva ljudskog jezika, a rezultatima su nastojali pokazati što uzrokuje slastan osjećaj u ustima pri topljenju čokolade. Na temelju mjerenja podijelili su proces konzumacije čokolade u tri faze: krutu, emulziju i otopljenu, stoji na portalu n1info.hr.

Znanstvenici su otkrili da ugodan osjećaj čokolade u ustima ovisi o otpuštanju masnog filma koji prekriva jezik, a važnije od toga koliko masti ima u čokoladi je gdje se nalazi.

Istraživači smatraju da ovo otkriće predstavlja novi smjer slastičara u pripremi slastica. Kako navode, uvođenjem veće količine masnoće u gornje slojeve čokoladnih slastica i smanjenjem masnoće iznutra mogli bi se pripremiti zdraviji deserti koji bi se jednako topili u ustima.

Još vijesti