M. P. u Laganini

Mislite da je spavanje s kućnim ljubimcem u krevetu dobra ideja? Ovo istraživanje bi vas moglo zanimati

Kućni ljubimac može dovesti do toga imate nemirne noći.

29. ožujka 2023 13:33
Spavanje s kućnim ljubimcem

Spavanje s kućnim ljubimcem Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

U časopisu Human-Animal Interactions objavljena je nova studija koja otkriva da kućni ljubimac može dovesti do toga imate nemirnije noći od onih koji imaju duga razdoblja mirnog sna, stoji na portalu zimo.dnevnik.hr.

Istraživanje je vodila dr. Lauren Wisnieski s američkog Sveučilišta Lincoln Memoriral, a fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD-u. Studija je bazirana na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane provedenog od 2005. do 2006. godine.

Spomenuta doktorica došla je do zaključka da je posjedovanje psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i problemima sa spavanjem. Kada je u pitanju boravak mačke u krevetu, rezultati su pokazali povezanost s većim izgledima za trzanje nogu.

 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli The Dog Wash (@thedogwashflagstaff)

 

Rezultati studije pokazali su da posjedovanje kućnog ljubimca ima negativan utjecaj na kvalitetu sna. Iako dr. Lauren spominje da s jedne strane psi i mačke mogu biti korisni za kvalitetu spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju. Osjećaj sigurnosti može rezultirati poboljšanjima u razinama depresije, stresa i anksioznosti.

Ako se uzročna veza utvrdi daljnjim istraživanjem, rezultati će imati implikacije na preporuke kliničara za liječenje pacijenata s lošom kvalitetom sna. Važno za spomenuti je da bi studije imale koristi od mjerenja veze između čovjeka i životinje, a samim time bi se mogla razumjeti kako snaga te veze utječe na kvalitetu sna.

Još vijesti