M. P. u Laganini

Trend zdravog hranjenja na društvenim mrežama − je li prerastao u nezdravi poremećaj?

Granicu između zdrave i nezdrave brige o prehrani je teško odrediti.

27. ožujka 2023 14:39
Poremećaj hranjenja

Poremećaj hranjenja Foto: Doucefleur/Shutterstock

Ortoreksija je dijagnoza u nastajanju koju karakterizira nezdrava opsjednutost zdravom hranom, iako još nije službeno klasificirana kao poremećaj u prehrani. Njena pojava sve je češća, a društvene mreže dodatno povećavaju problem, stoji na portalu zimo.dnevnik.hr.

Društvene mreže negativno utječu na raspoloženje, samopoštovanje i zadovoljstvo tijelom, a to ujedno dovodi i do rizika od razvijanja poremećaja prehrane. Današnji veliki pritisak po pitanju prehrane dolazi od obitelji, vršnjaka i medija, a situacija se dodatno pogoršala pojavom društvenih mreža. 

Zdravlje se izjednačava s atraktivnošću, a ljudi koji se zdravo hrane smatraju se privlačnijima i pripisuju im se pozitivne osobine. Na društvenim mrežama mogu se objavljivati netočne, neistinite i nepotpune informacije, a isto tako se na nerealan način prikazuje život. Takav sadržaj može biti problematičan, a pogotovo za mlade jer su najranjivija skupina za poremećaje hranjenja.

Terapeutkinja Balabanić Mavrović, ističe da je granicu između zdrave i nezdrave brige o prehrani teško odrediti, a pogotovo kada se u javnom prostoru ljude potiče na selekcioniranje i podjelu hrane na dobru i lošu.

Spomenuta dijagnoza liječi se multidisciplinarnim pristupom s naglaskom na psihoterapiju, a sve to uz suradnju psihijatra i nutricionista specijaliziranog za rad s poremećajima hranjenja. 

Još vijesti