Vlastiti uzgoj

Osječki učenici Poljoprivredne škole siju vlastito voće i povrće, a osim toga uzgajaju začinsko bilje i cvijeće. Vrijeme im ne ide na ruku, ali grijanjem plastenika nadoknađuju niske temperature kako bi održavali toplinu. Svaki učenik ima svoj zadatak, a kroz njihove ruke na godinu prođe oko 60 tisuća biljaka, prenosi dnevnik.hr.

Kako bi posadili što više povrća, sipaju sjeme u pneumatsku sijačicu. Za Dnevnik Nove TV agrotehničar Vuk Tadić govori da je proizvodnja sa sijačicom puno brža i efikasnija. Jedan karton, liticu od 106 rupa uz pomoć sijačice posiju za 30 sekundi, a u slučaju da to obavljaju ručno, treba im 5 minuta.

Vrijedne ruke učenika

Profesor Poljoprivredne i veterinarske škole Marin Marić za Dnevnik Nove TV objašnjava: „Ručno kad sijemo, nekad je dublje, nekad pliće, a ovako se točno sije na isti centimetar, na istu dubinu i biljke ravnomjerno niču. Samim tim, cjelokupan proces i rast biljaka je ujednačen što pogoduje cjelokupnoj proizvodnji.“.

Od uzgojenih biljaka rade gotove proizvode poput džema i vina, a imaju i vlastitu tržnicu gdje prodaju sve što su proizveli. Bivši i sadašnji učenici izložit će svoje proizvode na prvom poljoprivrednom sajmu koji će se održati ovog proljeća.

Ova priča mogla bi potaknuti mnoge da se ugledaju na vrijedne ruke osječkih učenika i pokrenu vlastitu proizvodnju voća i povrća.

Osječki učenici Poljoprivredne škole Voće Povrće Sijačica Poljoprivredni Sajam

Još vijesti