Milkshake je samo jedno od pića koje utječe na zdravlje mozga.

Ako želite sačuvati svoj mozak, barem tijekom studentskih dana, ove napitke ne bi smjeli konzumirati. Ukoliko ih konzumirate, onda količinu unesenih napitaka svesti na minimum ili barem pronaći zdraviju varijantu u njihovom slučaju.

Na primjer, ako pijete kavu, nemojte ju zaslađivati sa šećerom jer će tada ona biti zdravija. Okus je gorak, ali se s vremenom možete naviknuti! N1 navodi i druge napitke koji mogu oštetiti mozak i njegove stanice, a provjerite i koji se još nalaze na tom popisu.

Zaslađeni napitci

Zaslađeni napitci, poput onih običnih koji su često navedeni kao prirodni i onih gaziranih, značajno mogu utjecati na oštećenje našeg mozga ako se konzumiraju u većim količinama.

Kako navodi N1, šećer se povezuje i s kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, dijabetesom, a upravo ti napitci su prepuni šećera koji ne doprinosi održavanju zdravih krvnih žila koje su povezane sa srčanim i drugim oboljenjima.

Milkshakeovi

Sve namirnice koje sadrže zasićene masti, poput mliječnih proizvoda, mesa, maslaca i nekih ulja, povećavaju razinu kolesterola, a on može povećati rizik od nekih oboljenja opasnih za mozak, poput demencije.

Normalno je da konzumiramo zasićene masti kroz dan, ali s milkshakeovima ih unosimo duplo više nego što bismo trebali, pogotovo ako se konzumiraju na dnevnoj razini.

Kofeinski napitci

Kofeinski napitci ne podrazumijevaju samo kavu, već i druge napitke poput moche, aromatizirane frapee i slično. Svi ti napitci prepuni su kofeina, a i šećera te masti čije smo štetnosti već prethodno napisali.

Ono što možete napraviti je da konzumaciju kofeina smanjite na minimum ili da ih ne zaslađujete dodatnim šećerima već da se konzumiraju u originalnom stanju.

Sportski napitci

Zovu se sportski napitci jer ih najčešće piju sportaši prije ili nakon treninga na svakodnevnoj razini. Iako se reklamiraju kao zdravije varijante sokova, sadrže poprilično veliku količinu kalorija, što sportašima ide u prilog zbog dobivene energije za odrađivanje teških treninga.

No, čim je veća količina kalorija, tim je i veća količina šećera, a s ovim napitcima se krši normalna doza njegovog unošenja što može predstavljati rizik za mnoge bolesti.

izvor: n1info.ba
 

zdravlje mozga štetna pića najgore piće za mozak

Još vijesti