S.D. u Laganini

Ovaj student u totalnoj je banani: Video pojedene banane koja vrijedi 120 tisuća dolara izazvao more reakcija, a neke su urnebesne

Moderna umjetnost ili totalna banana?

2. svibnja 2023 13:39
Maurizio Cattelan: „Komičar“

Maurizio Cattelan: „Komičar“ Foto: Wachiwit/Shutterstock

Nakon što je snimka studenta, Noh Huyn-soo, na kojoj jede bananu vrijednu 120 tisuća dolara postala hit na društvenim mrežama i u medijima, more korisnika i gledatelja dijeli svoj stav o ovom trenutku, a mnogi od njih doista su urnebesni.

Naime, ovaj student snimio se kako sa zida skida instalaciju umjetnika Maurizija Cattelana, pod nazivom „Komičar“ koja je u muzej postavljena kao vrsta parodije moderne umjetnosti, prenosi Dnevnik.hr.

Ovo nije prvi put da su njegovo umjetničko djelo pojeli. Već 2019. , nakon što je Maurizio bananu zalijepio na zid, jedan umjetnik iz Georgie također se odlučio zasladiti ovim umjetničkim djelom.

Komentari na obje snimke urnebesni su, a komentatori najčešće na mrežama dijele čuđenje zbog cijene ovog djela.

„Molim vas objasnite mi kako ovo može koštati 120 tisuća dolara“, rekao je jedan korisnik u čudu, ne shvativši da je umjetnik iste, izložio ovo djelo kako bi pokazao da je cijena moderne umjetnosti, u najmanju ruku „čudnjikava“.

„Ako je on pojeo bananu vrijednu 120 tisuća dolara, vrijedi li on sad toliko“, upitao se drugi korisnik YouTubea.

I na društvenoj mreži Twitter, mnogi su podijelili svoj doživljaj ovog postupka.

 

 

Tako se jedan našalio s postupkom procjene vrijednost ovakvih instalacija.

„Na zid ju je sigurno zalijepio domar jer ju je netko izgubio, a kad ju je vidio procjenitelj odmah joj je nadjenuo neko čudno značenje“, zaključio je.

Netko je čak dodao da je vrijednost banane na zidu jednaka vrijednosti onoga u što će se ona sad probaviti.
 

Još vijesti