V.K. u Laganini

5 vrsta igara uz koje ćete biti bolji studenti: U barem dvije ste sigurno maheri

Je li moguće da kartanjem bele ili igranjem Alias postajemo pametniji i bolji studenti?

2. lipnja 2022 13:06
Trebat će vam papir, staklenka i karte za UNO...

Trebat će vam papir, staklenka i karte za UNO... Foto: phaustov via Shutterstock

Društvene igre nisu samo razbribriga za slobodno vrijeme s prijateljima, one također mogu "bildati" i naše moždane vijuge.

Podsjetimo, studentica generacije Sveučilišta u Rijeci, Lucija Tomac nam je nedavno i sama slala svoju društvenu igru koju je osmislila zajedno s kolegicom kako pamtiti puno informacija u vrlo kratkom vremenu.

vezano Trebat će vam papir, staklenka i karte za UNO... Akademska četvrt Studentica iz Rijeke osmislila društvenu igru za lakše učenje: Sve potrebno imate kod kuće

Osim njene igre, evo još pet igara koje mogu pomoći u vježbanju moždanih vijuga!

Kartaške igre

Bilo da kartate belu, UNO ili nešto treće, kartaške igre vam pomažu u razvoju matematičkih vještina i izradu strategije jer predviđamo sve moguće ishode ili planiramo najbolji sljedeći potez.

Vrlo često se dogodi i da odigramo krivo ili netko baci bolju kartu, pa nam planovi za pobjedu mogu biti i ugroženi ili da ih moramo raditi ispočetka na licu mjesta. Ovaj proces nas uči kako najbolje prihvatiti neuspjehe i krenuti dalje, ali i kako se snaći u trenutku kada vam planovi počinju propadati prije vašeg reda.

Društvene igre

Dungeons & Dragons, Čovječe ne ljuti se i šah su društvene igre koje za igranje koriste kretanje figura po ploči. Šah je popularna društvena igra koja poboljšava naše kognitivne sposobnosti i sastoji se od više mogućnosti i ishoda igre.

Kada se igra šah, osoba mora tokom cijele partije biti u koncentraciji jer se sa svakim potezom ishod igre može promijeniti. Vizualizacija uzoraka kretnje figura po ploči sa svakim potezom, a s tim i odlučivanje o narednom našem potezu koristeći logiku i analitičku vještinu je ono što ovu igru čini vrlo uzbudljivom, i što nam oštri moždane vijuge.

Prilikom igranja šaha, jedna strana mozga nam pomaže u vizualizaciji obrazaca kretnje figurica, dok nam druga strana mozga pomaže u poduzimanju logičkih koraka.

vezano Igra šaha. Laganini Dobio 'nogu' zbog šaha: 'Već 9 mjeseci ju učim igrati, fakultetski je obrazovana, ali nije dovoljno inteligentna'

Simulacijske igre

Simulacijske igre su igre napravljene pomoću tehničkih alata stvorenih kako bi nam mogli osigurati igru temeljenu na scenariju. Ovakve se igre smatraju vrijednim alatima za učenje, posebice u rješavanju kliničkih i laboratorijskih vještina.

Igre pomažu da budemo bolji studenti? Igre pomažu da budemo bolji studenti? Foto: shutterstock by Pixel-Shot

Uz to, simulacije pružaju okruženje u kojem igrači, studenti, mogu eksperimentirati s različitim strategijama, usvajanjem različitih uloga i onda preuzimanjem odgovornosti za vlastite odluke.

Igre riječi

Definitivno jedna od najčešće korištenih društvenih igara uz kartanje, posebice u društvu su igre riječi poput "Kaladonta" ili "Aliasa", a igre riječima dokazano pomažu mozgu u poboljšavanju pamćenja.

vezano I sad ti uči?! Usred ispitnih rokova, studenti u domu dobili hrpu omiljenih društvenih igara i PS4 Laganini I sad ti uči?! Usred ispitnih rokova, studenti u domu dobili hrpu omiljenih društvenih igara i PS4

Drugim riječima, igre riječima aktiviraju dio mozga koji je odgovoran za dugotrajno i kratkoročno pamćenje. Uz igranje ovih igara na savršen se način širi vokabular i zabavlja se. Ove igre su korisne i za generalno raspoloženje igrača jer one oslobađaju tijelo od napetosti i stresa jer ujedno oslobađaju i dopamin, takozvani hormon sreće.

Što je riječ teža, igrači se moraju više koncentrirati i fokusirati, a čestim igranjem se usvaja sposobnost brze koncentracije, a to se može preslikati i na ostale aspekte života, ne samo za učenje.

vezano Dječak s kravama Karijera Bože je 12-godišnje čudo od djeteta: U selu nema prijatelja pa čuva krave, kleše kamen i smišlja društvene igre

Igre zagonetki

Kao mali, voljeli smo zagonetke i igrati se detektiva kako bismo otkrili svijet oko sebe, a u "starijim", studentskim danima, igre zagonetki su odličan mentalni trening za mozak.

Traženje uzoraka i poveznica između dvije stvari, a onda i donošenje logičkih odluka odličan je način oštrenja moždanih vijuga. Uz razvijanje vještina prepoznavanja uzoraka, mozak jača svoju sposobnost stvaranja značenja, pronalaženja reda i onda oblikovanja odgovora iz podataka koji su mu predstavljeni.

izvor: studenti.alo.rs