V.K. u Laganini

Znate li koji je najjeftiniji grad na svijetu? U Europi je i Hrvati ga izuzetno vole

U istraživanju se nisu koristili ekonomskim podacima, već samo mišljenjem građana.

30. kolovoza 2022 12:55
Berlinci misle da njihov grad nije skup.

Berlinci misle da njihov grad nije skup. Foto: shutterstock by Finn stock

Inflacija i poskupljenja postala su nam dijelom svakodnevice, a teme poput sve viših najamnina stanova, namirnica ili režija dominantne su među sugrađanima, ali i u medijima.

No, ipak možda i postoje mjesta u kojima inflacija nije glavna tema. Drugim riječima, postoje mjesta koja vlastiti stanovnici ne percipiraju kao skupa i nepristupačna.

vezano Studenti ispred Sveučilišta u Leipzigu u Njemačkoj Vijesti Od jeseni u ovoj europskoj zemlji puno više novca za studente – čak i one do 45 godina starosti

Kako piše TimeOut, ispitali su 20 tisuća stanovnika gradova u sklopu njihovog Time Out Indexa za 2022. godinu o temama koje variraju od noćnog života i muzeja, pa sve do zelenih površina.

Usto, pitali su ih i bi li svoj grad opisali kao skup. Prema njihovom istraživanju, velik broj ispitanika iz jednog europskog grada, ovu lokaciju nisu ocijenili kao skupu!

vezano Udio mladih u ovoj zemlji sve je manji... Vijesti 'Obećanja zemlja' u koju hrle Hrvati u velikim problemima: Mladih je sve manje i sve češće su depresivni

Prema ovogodišnjem Indexu, najjeftiniji grad na svijetu je Berlin. Od ispitanih u čak 53 grada, Berlinci su svoj grad u najmanjoj mjeri opisali kao skup. Točnije, čak 90 posto ispitanika svoj grad ne smatra skupim za život.

Europski gradovi - najjeftiniji

Time Out piše kako to i ima smisla s obzirom na to da njihove karte za vlak koštaju svega 9 eura i to što se u Berlinu strogo kontroliraju cijene najma, za razliku od drugih većih gradova poput Londona i New Yorka. Drugi po redu najjeftiniji grad prema njihovom Indexu je Glasgow, a na trećem mjestu nalazi se Atena.

vezano Nakon predavanja 6 mjeseci nakon odlaska u Njemačku otkrio: 'Evo što me, odmah nakon diplome, otjeralo iz moje zemlje...'

Ovo istraživanje nije se temeljilo na ekonomskim podacima, već samo na mišljenjima onih koji su sudjelovali u ispitivanju, pa tako Time Out naglašava da Berlin gotovo sigurno nije najjeftiniji grad na svijetu u kontekstu cijena i stanarina, ali za većinu stanovnika Berlina, po njihovom subjektivnom dojmu, grad nije preskup za život.

vezano nova menza, tete u menzi Akademska četvrt Umjesto kobasa i šnicli – salate: Studentske menze u Berlinu izbacuju meso s menija

"Bezobrazni sugrađani"

No, osim na tom pitanju je li skupo ili nije za stanovnike, Berlin je podbacio. Unatoč tome što su ga hvalili zbog raznovrsnih aktivnosti, Berlinci su bili među onima koji su najmanje opisivali svoj grad kao "prekrasan" i "prijateljski" i najvjerojatnije bi svoje sugrađane okarakterizirale "bezobraznima".

Na TImeOut Indexu, ne nalazi se nijedan hrvatski grad.

Još vijesti