M. P. u Laganini

Nekad je mikrovalna pećnica najbrže rješenje, ali zagrijavanje ove hrane može predstavljati opasnost

Ne može ravnomjerno termički obraditi hranu.

4. svibnja 2023 12:48
Zagrijavnje u mikrovalnoj pećnici može predstavljati rizik

Zagrijavnje u mikrovalnoj pećnici može predstavljati rizik Foto: Africa Studio/Shutterstock

Mikrovalna pećnica idealan je način za jednostavno i brzo podgrijavanje različitih vrsta namirnica, a mnogi bez njih ne mogu zamisliti život. Takvim načinom podgrijavanja ne može se ravnomjerno termički obraditi hranu, a to često znači preživljavanje bakterija na određenim namirnicama.

Također, tu je i problem mikrovalnih eksplozija koje pridonose razvoju kancerogenih toksina. Ukoliko želite smanjiti rizike koje nosi takav način podgrijavanja i kuhanja, obratite pozornost na nekoliko namirnica koje ne bi trebali pripremati u mikrovalnoj pećnici.

Portal Best life donosi nekoliko takvih namirnica čije zagrijavanje može predstavljati rizik.

Jaja u ljusci

Nutricionistica Melissa Wasserman Baker upozorava da je to rizik jer može dovesti do njihove eksplozije, a to može uzrokovati ozbiljne opekline i ozljede.

Sirove ljute papričice

Nutricionistica Lisa Richards govori da ljute papričice svoj ljuti okus imaju zahvaljujući spoju kapsaicinu, a taj okus se može osloboditi ako se sirove peku u mikrovalnoj pećnici. Isto tako, para koja nastaje zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici može uzrokovati opekline kože i očiju.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput slanine, kobasica i hrenovki ne smiju se peći u mikrovalnoj pećnici, zbog toga što se stvaraju nusprodukti koji su dokazano štetni za ljudsko zdravlje.

Smrznuto meso

Kao što je već rečeno, mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a takvo meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima.

Voda

Voda se zagrijava iznad točke vrenja bez pojave mjehurića, ako dodate bilo što unutra kipuća voda će se rasprskati po svuda.

Još vijesti