M. P. u Laganini

Manikura gelom ili trajnim lakom - postoji li opasnost korištenja UV lampi?

Posljednjih nekoliko godina popularno je geliranje prirodnih noktiju.

28. ožujka 2023 16:43
Geliranje noktiju

Geliranje noktiju Foto: New Africa/Shutterstock

Uređivanje noktiju postala je normalna stvar, a posljednjih nekoliko godina popularno je geliranje prirodnih noktiju koje predstavlja odlično rješenje za tanke i krhke nokte koji mogu ometati u svakodnevnim aktivnostima. Posljednja istraživanja pokazala su da postoji određeni rizik razvoja melanoma nokta kod onih koji koriste UV lampe, iako je taj rizik vrlo malen.

Za Dnevnik Nove TV svoje mišljenje je podijelila gospođa Jasminka: „Pitanje je što nije štetno, sve je štetno u velikim količinama, je li tako? Ja to radim jedanput mjesečno i smatram da nije štetno, mi žene možemo si to jednom mjesečno priuštiti.“, kazala je.

Vlasnica jednog kozmetičkog salona govori kako ima klijente različite dobi, a komentirala je štetnost UV lampi: „Naravno, ako mi netko pokaže neku zabrinutost, svakako bih preporučila da može uzeti rukavice bez prstiju ili da namaže kremu koju ja isto tako mogu ponuditi.“.

Iskustva s melanomom u području nokta imaju liječnici Klinke za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice. Istraživanja pokazuju da su potrebna višestruka izlaganja da bi UV lampe predstavljale značajan rizik za nokte, a preporuka liječnika je da se nokti ne izlažu tome cjeloživotno.

Bilo kako bilo, potreban je oprez jer nisu samo nokti izloženi UV lampama, već i prsti i gornji dio šake, a isto tako ne bi bilo loše da se taj dio zaštiti s kremama koje imaju zaštitni faktor.

Još vijesti