V.K. u Karijera

7 poslova na kojima ćete se najviše udebljati

Bilo zbog ogromnog stresa ili sjedenja za stolom po cijele dane, na nekim poslovima imate veću mogućnost za dobiti pokoju kilu viška.

21. lipnja 2022 14:16
Stres ili sjedenje su veliki faktori za debljanje...

Stres ili sjedenje su veliki faktori za debljanje... Foto: shutterstock by Estrada Anton

Ljudi se na razne načine nose sa svakodnevnim stresom. Neki jedu, drugi ne jedu ništa, neki možda odu na trčanje ili u teretanu kako bi se ispuhali…

No, činjenica je da postoji iznimno puno poslova na kojima se samo sjedi za računalom, a ako se k tome pridoda i stres, mogućnost da dobijete i koju kilu viška je vrlo realna.

vezano Ispitni rokovi – sezona debljanja? Evo koji su glavni krivci za gomilanje kilica za vrijeme polaganja ispita Nakon predavanja Ispitni rokovi – sezona debljanja? Evo koji su glavni krivci za gomilanje kilica za vrijeme polaganja ispita

Odvjetnici

Završili ste Pravni fakultet i sad je vrijeme za posao, službeno ste postali odvjetnici. U opisu posla za ovo zanimanje stoji da je stres svakodnevan, pa će mnogi dobivati kilograme ako jedu zbog anksioznosti ili stresa, a ne pomaže ni prenatrpan raspored pun razgovora, saslušanja i iščitavanja zakona, pa rijetko tko zapravo stigne paziti na unos kalorija u svojem organizmu.

Socijalni radnici

Socijalni radnici većinu svog radnog vremena provode sjedeći, pa rijetko imaju mogućnost sudjelovanja u bilo kakvoj fizičkoj aktivnosti. Njima, kao i odvjetnicima stres je dosta visok, pa će oni često jesti za stolom za kojim rade, ne pazeći na unos kalorija.

vezano Nema problema s 'brucoških +7': Mršavi student traži savjete kako nabiti koji kilogram na vagi Laganini Nema problema s 'brucoških +7': Mršavi student traži savjete kako nabiti koji kilogram na vagi

Učitelji

Učitelji i na svom poslu i izvan njega većinu vremena samo sjede, ako se pritom ne misli na učitelje tjelesne i zdravstvene kulture. Bilo da su na nastavi, ponekad će se ustati do ploče, ali većina samo sjedi za svojim stolom. Na žalost, ni kod kuće nije bolja opcija, jer i tamo moraju sjediti kada pripremaju materijale za sat, ispite, ocjenjuju i slično.

vezano Neki su smršavjeli, a drugi 'nabacili' škembu: Studenti nam otkrili koliko su se zaista udebljali zbog menze Nakon predavanja Neki su smršavjeli, a drugi 'nabacili' škembu: Studenti nam otkrili koliko su se zaista udebljali zbog menze

Umjetnici, arhitekti, dizajneri

Bilo da su završili likovnu akademiju, arhitekturu ili dizajn, umjetnici često imaju fleksibilno radno vrijeme i većinu vremena sjede. Upravo ta fleksibilnost može potencijalno biti problematična jer, kako je fleksibilan raspored, tako je fleksibilno i vrijeme za obroke, pa će ili jesti više puta dnevno ili neće uopće.

Administratori

Bilo da je netko administrator na društvenim mrežama ili administrator u Pošti, većina administrativnih poslova obavlja se – sjedeći i uz veliku količinu stresa. Stoga, većina administratora svoj će obrok pojesti za kompjuterom na radnom mjestu, što ukida i ono malo fizičke aktivnosti koja je potrebna čovjeku, pa makar i šetnja do restorana, kafića ili samo kuhinje.

vezano Svi znamo da fast food nije najzdravija opcija... Nakon predavanja Hot dog i pizza vam skraćuju život, ali postoji i fast food koji ga produljuje

Policajci

Dakako da ima policajaca koji su u odličnoj fizičkoj spremi, no, i samo znamo da oni sa više godina iskustva imaju i više godina iskustva u „trbuhu“ te da imaju pokoji kilogram viška. Ipak, svi znamo po američkim filovima da policajce često viđamo s krafnama u rukama, a to nije slučajnost. Do viška kilograma dolaze zbog već spomenutog stresa. Njihov posao ga je pun i zato je težak, pa je jedini način nošenja sa stresom upravo kroz hranu.

vezano Ima li mjesta grickalicama na predavanju? Nakon predavanja Treba li studentima dozvoliti grickalice na predavanjima? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

PR i marketing

Kao još jedan primjer posla u kojem je radno vrijeme sve samo ne fiksno, takvo je i vrijeme za obroke. Osim toga, stres na ovim pozicijama je iznimno velik, svaka greška je presudna i velika, pa osobe koje rade na ovim pozicijama često jedu za svojim računalom ili tek navečer kada stignu kući. Zbog užurbanosti posla česti izbor za ručak su pekarnice ili gotova hrana koja se može kupiti u dućanima, pa to uvelike utječe i na sakupljanje kila.

Izvor: davidwolfe.com