Vožnja automobila

Vjerujemo da vas je viša puta tijekom vožnje ulovila pospanost, a pogotovo kada je riječ o vožnji u kasnim noćnim satima. Pospanost je često krivac za razne prometne nesreće koje se svakodnevno događaju, a prva i najpametnija reakcija je naravno zaustaviti automobil i odmah prekinuti vožnju.

Brojna istraživanja su pokazala da je najčešći uzrok pospanosti za volanom neprospavana ili čak nedovoljno prospavana prethodna noć, a zaspati za volanom je vjerojatno najveća noćna mora svih vozača.

Srećom, noviji automobili imaju sustave koji otkrivaju pospanost za volanom uz pomoć mjerenja broja treptaja ili detektiranjem vijuganja u traci. Takvi sustavi podsjećaju vozače da je bolje da odmore nego da voze, ali većina modela nema ovu tehnologiju.

Postoje i drugačiji načini koji koriste vozači koji nemaju taj novi sustav, poput uzimanje pauze svaka dva sata, a isto tako šetnja da se razbistri glavu. Osim toga, pjevanje je isto učinkovit način da se izbjegne osjećaj pospanosti. Možete i uključiti radio, a aktivno žvakanje hrane ili žvakaće gume pomaže u cilju razbijanja pospanosti.

Mnogi posegnu za kavom i stimulativnim pićem, djelovanje takvih napitaka nažalost samo kratkoročno pomaže, a nakon toga pospanost može biti još izraženija, stoji na citymagazine.danas.rs.

noćna vožnja pospanost tijekom vožnje Prometne Nesreće žvakanje hrane trikovi protiv pospanosti

Još vijesti