M.D. u Laganini

Postaje li sexting zamjena za stvarni dodir i živu interakciju? Reci nam svoje mišljenje

U Hrvatskoj mladi slobodno vrijeme najviše koriste na društvene mreže.

21. lipnja 2023 12:49
Udvaranje modernog doba

Udvaranje modernog doba Foto: Peter Kasprzyk via Unsplash/Unsplash

Navike mladih u virtualnom okruženju često se mijenjaju, a trendove mnogi pokrenu ponekad i nesvjesno. U Hrvatskoj se slobodno vrijeme kod mladih najčešće provodi na internetu – čak i više od četiri sata dnevno bez obzira na to jesu li završili sve svoje dnevne obveze. Društvene mreže nezaobilazna su stanica u tom vremenu, a prednjače Instagram, Facebook i YouTube.

Gotovo polovina mladih koji koriste društvene mreže bar jednom je dobila poruku koja je bila neprimjerena ili ih je povrijedila, dok je trećina vidjela fotografiju seksualnog sadržaja iako im to nije bila namjera, prenosi Medijska pismenost.

Što je zapravo sexting?

Pojava nimalo neobična u svijetu mladih. Malo je složenije od običnog dopisivanja i kontakta na društvenim mrežama. Iskustva su različita, no brojke pokazuju da je veći postotak onih koji samo zaprimaju sextove (oko 30 %), a manje je onih koji šalju sextove (oko 20 %). Može se razlikovati s obzirom na način razmjene – slanje, primanje ili prosljeđivanje, kome šaljete sext, na kojem mediju te koji sadržaj šaljete.

Možda je malo zastarjelo, no moguće je slanje i tekstualnim porukama. Nisu manje popularne ni glasovne poruke, a uvjerljivo prednjače fotografije i videozapisi koji su sami po sebi više eksplicitni. Što je sadržaj eksplicitniji, veća je mogućnost za iskorištavanje i ranjavanje autora sexta.

Tko češće posegne za sextingom?

Zanimljivo je da oni koji su u vezi češće sextaju od samaca. Razlika se stvara zbog motivacije i svrhe. Par koji je u vezi može na taj način istraživati svoju seksualnost, eksperimentirati ili održati intimnost ako je u pitanju veza na daljinu.

Onima koji nisu u vezi najčešće posluži za udvaranje, stvaranje osjećaja poželjnosti te iniciranje seksualnog odnosa. Sve vodi tome da može poslužiti za izgradnju odnosa, a i za potvrđivanje slike o vlastitom tjelesnom izgledu, navode Pukotine. Pored ovih motiva često se pojavljuje i čista zabava.

Sve uz dozu opreza!

Ovaj moderni oblik udvaranja često završi neslavno pa čak bude i bolno iskustvo. Tada je riječ o sextortionu koji se definira kao oblik ucjene preko interneta i uključuje neki oblik prijetnje. Počinitelj u takvim slučajevima najčešće prijeti da će objaviti ili proslijediti seksualni sadržaj žrtve ako ne pristane na daljnje aktivnosti, upozorava Medijska pismenost. Cijeli proces može poprimiti široke razmjere i ostaviti izrazito negativne posljedice na žrtvu.


 

Anketa

Može li sexting zamijeniti stvarni dodir?

Ukupno glasova:

Stvarni svijet

Sexting i stvarni svijet u međusobnom su kontrastu. Postavlja se pitanje može li sexting zamijeniti stvarni dodir? Najčešće se događa paralelno s realnim svijetom, no nikad neće biti izjednačen sa stvarnim dodirom i fizičkim kontaktom.

Još vijesti