M. P. u Laganini

Kavopije mogu odahnuti! Najnovija studija o štetnosti kave razlikuje se od dosadašnjih rezultata

Istraživanja oko štetnih utjecaja kave na ljudsko tijelo i dalje su nedorečena.

30. ožujka 2023 12:47
Omiljeni jutarnji napitak

Omiljeni jutarnji napitak Foto: Amenic181/Shutterstock

Jutarnja omiljena kava i ritual ispijanja ovog mirisnog, omiljenog napitka svima nam je poznat, ali znanstvenici još nisu došli do konačnog rezultata o utjecaju na organizam. Najnovija studija govori da kava možda ipak nije toliko rizična za zdravlje srca, tvrde znanstvenici. No istraživanja oko toga što kava radi ljudskom tijelu i dalje su nedorečena.

Prema novoj studiji objavljenoj u znanstvenom magazinu New England Journal of Medicine, konzumacija kave ne povećava abnormalne otkucaje srca povezane s povećanim rizikom s fibrilacijom atrija.

Probadanje oko srca Probadanje oko srca Foto: Emily Frost/Shutterstock

Istraživači su tijekom dva tjedna pratili srce, aktivnost i san 100 ljudi koji nemaju zabilježenu povijest srčanih bolesti. Otkrili su kako su ključni pokazatelji srčanog rizika približno isti za one koji piju kavu kao i za one koji ne piju kavu, stoji na portalu n1info.hr.

Nepravilan srčani ritam može dovesti do opasnih krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati moždani udar i zatajenje srca. Ranije studije su pokazale da su dvije ili više šalica kave dnevno povezane s dvostruko većim rizikom od srčane smrti kod osoba s teškom hipertenzijom u usporedbi s onima koji ne piju kavu. Istraživači još uvijek pokušavaju razumjeti što stoji iza ovih oprečnih rezultata.

 

Još vijesti