L.B. u Laganini

Profesor na TikToku priprema studente i srednjoškolce za ispite iz filozofije: Mladi se zaklinju da djeluje

Neke od ključnih tema, ukoliko ste na dodiplomskom studiju filozofije, sažete u tri minute. Zvuči dobro?

6. prosinca 2022 11:06
Mladi profesor filozofije, Lev Fraenckel.

Mladi profesor filozofije, Lev Fraenckel. Foto: screenshot via TikTok@serial.thinker

Upravo ovo na svom TikTok profilu objavljuje „serijski mislilac“ („serial thinker”), profesor filozofije iz Strasbourga, Lev Fraenckel. Opuštenim i razumljivim stilom, studentima i srednjoškolcima na zabavan način objašnjava temeljne ideje i pravce filozofije, koristeći pritom popularnu kulturu.

„Kažemo da mladi nisu znatiželjni, ne postavljaju pitanja. Mislim da je to potpuno pogrešno, postavljaju mnogo pitanja. No, aktualni obrazovni sustav ne potiče isticanje ovakvih pitanja“, smatra 41-godišnji profesor koji je prije tri godine počeo poučavati filozofiju, na drugačiji način.

Iako je videe počeo objavljivati na YouTubeu, tek su na TikToku dosegle širu publiku i ostvarile utjecaj na mnogo mladih koji ga prate, piše UK Daily News.

Naziv profila „serijski mislilac“ (asocijacija na termin „serijski ubojica”) njegovo je priznanje Sokratu. „Smatrali su ga serijskim ubojicom dok je zapravo bio serijski mislilac, starac koji šeće Atenom i postavlja pitanja i koji je osuđen na smrt“, pojašnjava profesor Lev.

Želi pokazati „opaku” stranu filozofije

Kako dalje govori, želio je pokazati „opaku“ stranu filozofije, stranu koja nalikuje borilačkim vještinama jer smatra da „šaka narušava sistem“.

Kako bi rasvijetlio pitanja o ljubavi, veganstvu ili smislu života, na način prilagođen tinejdžerima i adolescentima, o filozofiji govori vlastitim jezikom, koristeći primjere serija poput Snowpiercer ili Dahmer ili pak blockbuster filmova poput Brzih i žestokih.

 

@serial.thinker Dahmer avait-il le choix ? #dahmer #déterminisme #librearbitre #philosophie #serialkiller#spinoza ♬ son original - Philosophie Serial Thinker

 

Kad se nakon Youtubea „prebacio“ na TikTok, broj sljedbenika počeo je munjevito rasti. U samo nekoliko dana imao je 100.000 pretplatnika i 6 do 7 milijuna pregleda videa koje je objavio na svom profilu.

Tajna uspjeha bila je u kratkom, trominutnom formatu videa koje je snimao u svom stanu u Strasbourgu, uz pomoć bivšeg studenta, Simona Schotta. Video u kojemu sažima 17 ključnih „momenata“ filozofije s kojima se susreće svaki student dodiplomskog studija ove humanističke znanosti, ubrzo je postao omiljen među studentima i srednjoškolcima koji se pripremaju za ispite.

Studenti se zaklinju u učinkovitost njegovih videa. Kako je pojasnio 18-godišnji Cyril Hadef, Lev ima dar objašnjavanja kompleksnih stvari na razumljiv način, tako da ih svi mogu shvatiti. Dok se bave ozbiljnom filozofijom, pojašnjavaju studenti, usput se i zabave što je najbolji dokaz da metode profesora Leva zbilja djeluju.

Mladi profesor uskoro će objaviti i svoju prvu knjigu u kojoj pomaže mladima položiti ispite, a planira i ostale, za širu publiku, u kojima na razumljiv način obrađuje određene probleme poput pitanja zaslužuje li Mbappé svoju plaću.

Jedina mana ovog profesora, barem kad je naše govorno područje u pitanju, je činjenica da u videima govori francuskim jezikom pa ćete ipak morati poznavati osnove ovog jezika, da biste razumjeli tematiku videa.

No, ukoliko popularnost mladog profesora nastavi rasti, možda će razmotriti ideju da videe počne snimati na engleskom jeziku, koji je lingua franca u cijelome svijetu.

Još vijesti