Moj Faks u Nakon predavanja

Student psihologije otkrio kako zaustaviti svaku svađu u vezi: „Postavite samo jedno pitanje!"

U raspravama, uvijek je dobro pitati partnera što želi: utjehu ili rješenje problema.

4. studenog 2022 15:06
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Međuljudski odnosi vrlo su komplicirani. Sa svakom osobom koju poznamo imamo drugačiji odnos, drugačije razgovaramo i prilagođavamo se situaciji i ljudima s kojima se nalazimo.

Svađe unutar obitelji, ekipe, s partnerom ili partnericom svakodnevne su stvari s kojima se nosimo na različite načine. Kako svađe ne bi eskalirale, često se trudimo pojašnjavati svoja stajališta, no uz dodatne emocije i afekt, stvari mogu izmaknuti kontroli.

Samo jedno pitanje

Kako bi najbrže i najbezbolnije zaustavili eskalaciju situacije u svađama, student psihologije Tom Hulme podijelio je jednostavan trik na TikToku koji je zbog svoje učinkovitosti i ubrzo postao viralan.

Tom tvrdi da je upravo ova fraza pomogla njemu i njegovoj djevojci, ali i u ostalim svađama.

"Savjet za veze: Nekoliko godina unazad, moja supruga i ja stvorili smo naviku da jedno drugo pita: 'Želiš li utjehu ili rješenje?' kada je netko od nas loše raspoložen. Ova rečenica nas je spasila 9 od 10 puta da se ne posvađamo", piše na video isječku.

@mindful_tom #relationshipadvice ♬ New Home (Slowed) - Austin Farwell

„Možeš li mi objasniti ovaj dio s utjehom? Znači li to u ovom slučaju samo ne razgovaranje pa se tako izbjegne svađa?", upitao je netko u komentarima za dodatno pojašnjenje.

„Utjeha može biti u obliku samo slušanja partnera kako priča o svojim problemima i osjećajima s empatijom, bez traženja rješenja njihove situacije", pojasnio je autor videa i nadodao da to može biti samo u obliku prisutnosti, zagrljaja, poljupca ili slušanja.

Ima još trikova

„Postoje zapravo tri solucije: dati nekom prostora, utjehu ili rješenje", nadovezao se još netko savjetom. „Ma ne vrijedi ovo jer mi ona odgovori: 'Već si trebao znati do sad'", požalio se jedan komentator.

„Muž mi je jako loše u zadnje vrijeme, pa imam osjećaj da me ovaj video pronašao s razlogom, hvala", zahvalna je jedna korisnica.

„Moji roditelji koriste ovu tehniku", napisao je jedan komentator. „Želiš li razgovarati o ovome?' je također dobar trik za smirivanje tenzija i ima sličan učinak. Ako kažu ne, onda partner samo želi distrakciju, a ako odgovore da, onda to znači da traže rješenje", napisao je još netko.

vezano Slika nije pronađena Laganini Napucao ju dečko jer ima diplomu i veću plaću: 'Oprosti frajeru što sam sposobnija od tebe…'

Tom na svom TikToku profilu često dijeli savjete koje je naučio na fakultetu, a pomažu gledateljima naučiti kako riješiti probleme s anksioznošću, depresijom i unutar veza.

Još vijesti