V.K. u Nakon predavanja

Student psihologije otkrio kako zaustaviti svaku svađu u vezi: 'Postavite samo jedno pitanje'

U raspravama, uvijek je dobro pitati partnera što želi: utjehu ili rješenje problema koji ih muče.

14. travnja 2022 10:32
Kako zaustaviti svađu s partnerom?

Kako zaustaviti svađu s partnerom? Foto: shutterstock by Roman Kosolapov

Međuljudski odnosi vrlo su komplicirani. Sa svakom osobom koju poznamo imamo drugačiji odnos, drugačije razgovaramo i prilagođavamo se situaciji i ljudima s kojima se nalazimo.

Svađe unutar obitelji, ekipe, s partnerom ili partnericom svakodnevne su stvari s kojima se nosimo na različite načine. Kako svađe ne bi eskalirale, često se trudimo pojašnjavati svoja stajališta, no uz dodatne emocije i afekt, stvari mogu izmaknuti kontroli.

vezano Nisu više imali tema za razgovor. Nakon predavanja Ostavila dečka jer nema diplomu: 'Bitno je da partneri imaju isti stupanj obrazovanja, evo zašto...'

Samo jedno pitanje

Kako bi najbrže i najbezbolnije zaustavili eskalaciju situacije u svađama, student psihologije Tom Hulme podijelio je jednostavan trik na TikToku koji je zbog svoje učinkovitosti i ubrzo postao viralan.

Tom tvrdi da je upravo ova fraza pomogla njemu i njegovoj djevojci, ali i u ostalim svađama.

"Savjet za veze: Nekoliko godina unazad, moja supruga i ja stvorili smo naviku da jedno drugo pita: 'Želiš li utjehu ili rješenje?' kada je netko od nas loše raspoložen. Ova rečenica nas je spasila 9 od 10 puta da se ne posvađamo", piše na video isječku koji je do sada prikupio preko 9 tisuća komentara i skoro milijun i pol lajkova.

@mindful_tom #relationshipadvice ♬ New Home (Slowed) - Austin Farwell

"Možeš li mi objasniti ovaj dio s utjehom? Znači li to u ovom slučaju samo ne razgovaranje pa se tako izbjegne svađa?", upitao je netko u komentarima za dodatno pojašnjenje.

"Utjeha može biti u obliku samo slušanja partnera kako priča o svojim problemima i osjećajima s empatijom, bez traženja rješenja njihove situacije", pojasnio je autor videa i nadodao da to može biti samo u obliku prisutnosti, zagrljaja, poljupca ili slušanja.

vezano strah, automobil Laganini [VIDEO] Zbog svađe s dečkom, svojim se Golfom zabila u njegov BMW – više puta

Ima još trikova

"Postoje zapravo tri solucije: dati nekom prostora, utjehu ili rješenje", nadovezao se još netko savjetom. "Ma ne vrijedi ovo jer mi ona odgovori: 'Već si trebao znati do sad'", požalio se jedan komentator.

"Muž mi je jako loše u zadnje vrijeme, pa imam osjećaj da me ovaj video pronašao s razlogom, hvala", zahvalna je jedna korisnica.

"Moji roditelji koriste ovu tehniku", napisao je jedan komentator. "'Želiš li razgovarati o ovome?' je također dobar trik za smirivanje tenzija i ima sličan učinak. Ako kažu ne, onda partner samo želi distrakciju, a ako odgovore da, onda to znači da traže rješenje", napisao je još netko.

vezano svađa, prekid veze, cura i dečko Laganini Napucao ju dečko jer ima diplomu i veću plaću: 'Oprosti frajeru što sam sposobnija od tebe…'

Tom na svom TikToku profilu često dijeli savjete koje je naučio na fakultetu, a pomažu gledateljima naučiti kako riješiti probleme s anksioznošću, depresijom i unutar veza.