V.K. u Laganini

'Sve smo ti omogućili, na tebi je samo da učiš': Legendarne izjave roditelja Hrvata koje smo svi čuli barem jednom

Ima nekoliko 'mudrih' bisera naših roditelja čuli smo svi, poput one: 'Zato što ja to kažem'.

5. rujna 2022 11:05
'Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti'

'Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti' Foto: shutterstock by Motortion Films

Bez obzira iz kojeg kutka države dolazimo, postoje neka univerzalna pravila i neke karakteristične izjave roditelja s kojima se upoznamo kao djeca.

Od crveno-plave gumice za brisanje koja se pojavljivala s urbanim mitom da "plava strana briše penkalu", do pa sve do one "ne učiš za mene, učiš za sebe".

Netko je na Redditu upitao koje su rečenice naših roditelja čitateljima ostale u sjećanju, a u popisu možemo naći dobar dio rečenica koje smo čuli svi, kao da smo odgajani isto.

vezano Sveučilište u Splitu Nakon predavanja Studenti ovog grada kažu da je bolje kod njih nego u Zagrebu: 'Možeš piti kavu na rivi, a ne na asfaltu'

"Nisam ljut, razočaran sam. Jedan klasik", piše netko. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da čujemo ovakvu izjavu koju smo svi zapamtili.

"Objasnit ću ti kad odrasteš, još si malen da shvatiš. Evo, narastao sam i čekam to objašnjenje, ali ni ne sjećam se što me zanimalo", piše još netko.

Za onu djecu koja su odrasla uz roditelje koji vjeruju da je "batina izašla iz raja", ima još jedna rečenica koju su zasigurno čuli: "Makni ruke, neću ti ništa".

vezano Toalet papir je sve lošije kvalitete... Laganini [FOTO] Evo dokaza?! Hrvati revoltirani: 'Listići toaletnog papira sve kraći i tanji, a cijene sve više'

"Dok si pod mojim krovom..."

Roditelji nas usmjeravaju u životu najbolje što znaju, pa nam često dijele savjete vezane uz financije ili poslove. "Pamet u glavu"; je jedna univerzalna rečenica koju smo zasigurno čuli svi.

Osim toga, komentatori su pisali i poneke izjave sa psovkama, te još nekoliko "mudrih" savjeta naših roditelja koji se tiču karijere. "Gledaj da se uguraš u državnu firmu", najšire je općeprihvaćeno shvaćanje idealnog posla kao i onog manje idealnog opisanog u rečenici: "Uči da ne bi pločice lijepio."

Ima i onih "disciplinskih". "Dok si pod mojim krovom, radit ćeš kako ti ja kažem", "Što smo bolji prema tebi, ti si sve gori", samo su neke izjave, odrazi tadašnjih pedagoških metoda, s kojima su se mnogi susreli.

vezano Anksioznost i sres ga guraju od struke. Nakon predavanja Student u strahu: Završava Pravo bez problema, a razmišlja o prekvalifikaciji u keramičara ili automehatroničara

Nakon svake proslave ili rođendana kada bi nam bake ili poznanici dali novac za naše kasice prasice, nastupaju roditelji sa: "Daj nama te pare, mi ćemo ti pričuvati". Je li itko ikada kasnije vidio taj novac?

"Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti", je također klasik kojeg su potvrdili mnogi komentatori kao rečenicu koju su čuli. "Sve sam ti omogućio, tvoje je samo da učiš"; također je izjava koja spada u "klasike" naših roditelja.

"Razumjet ćeš jednog dana kada ćeš ti imati svoju djecu", bila je rečenica koja je pravdala naše roditelje i njihove postupke koje tada nismo shvaćali.

vezano Gdje su danas 'kampanjci'? Nakon predavanja Čeka li studente kampanjce svijetla budućnost u Hrvatskoj? Evo što kažu oni koji su diplomirali, a učili '5 do 12'

Tko je bila Drvena Marija i kako se držala?

"Da tvoj prijatelj skoči s mosta, bi li i ti skočio?“, retoričko je pitanje koje je čulo mnogo komentatora.

Ako bi se i pokušavali opravdati za svoje postupke, roditelji bi opet imali jednu mudru koju bi dijelili s nama: "Pametniji si kad šutiš".

"Držiš se kao Drvena Marija", također je jedan od klasika, ali se nikad nije saznalo tko je Drvena Marija i kako se ona držala.

vezano Stereotipi oko FIlozofskog fakulteta i dalje ne jenjavaju Laganini Pitala za iskreno mišljenje o stereotipu da je Filozofski fakultet 'laganica': Evo što kažu Hrvati

"Sad kad sam birao faks, kaže mi mater: 'Ajde, šta god izabereš, pogriješio si'. Što je najgore, ovo mi je pomoglo u izboru", kaže komentator.

Posljednja koju smo svi čuli više puta u životu: "Zato jer ja tako kažem!"

Još vijesti