V.K. u Laganini

Student završio u zatvoru na 5 godina zbog poruke

Student je poruke slao preko Telegrama.

5. svibnja 2022 11:31
Dobio je 5 godina.

Dobio je 5 godina. Foto: shutterstock by Bigflick

Kineski zakoni vrlo su rigorozni i teško shvatljivi nama iz „slobodnijih“ država. U Kini ne samo da trebaju paziti što kažu, pišu i misle, već i za jednu pogrešnu rečenicu mogu završiti u zatvoru na više godina!

Ovo je slučaj koji se dogodio Lui Sai-yu, 25-godišnjem studentu inženjeringa na Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu. Sud u Hong Kongu je prošli petak povećao kaznu za mladog studenta na pet godina zatvora, u skladu s njihovim zakonom o nacionalnog sigurnosti kojeg je nametnula Kina.

vezano Slika nije pronađena Laganini [VIDEO] Student se zavezao za gol i zaustavio nogometnu utakmicu na 6 minuta: Evo zašto je to napravio

U pritvoru je još od rujna 2020. godine

Kako piše Retures, student je preko Telegrama pozivao na neovisnost Hong Konga od Kine, pa je zbog toga uhićen i osuđen.

Lui Sai-yu u pritvoru je još od rujna 2020. godine, nakon što je policija upala u njegov stan gdje su pronašli suzavac u obliku pištolja, koji je namijenjen ispaljivanju iritantnog praha za samoobranu, policijsku palicu, dva noža i nešto zaštitne opreme.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Pijani student urinirao po spomeniku: Prijeti mu zatvorska kazna i 5 godina zabrane objavljivanja na internetu

Sutkinja koja je sudila na njegovom slučaju, Amanda Woodcock, prvotno je studenta osudila na 3 godine i 8 mjeseci zatvora nakon što je njegovo priznavanje krivnje dovelo do smanjenja kazne za jednu trećinu. No, tužitelj Ivan Cheung kazao je da je zločin koji je student počinio bio ozbiljne prirode, pa je sutkinja na kraju povećala zatvorsku kaznu na 5 godina.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Dvije godine se pretvarala da je vlastita kćer: Upisala fakultet, dobila stipendiju, položila vozački...

Edwin Choy, studentov odvjetnik, potvrdio je za Reuters da razmatraju podnošenje žalbe. Ostale optužbe za posjedovanje vatrenog i napadačkog oružja su prema presudi odbačene.

„Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena“

Kako prenose dalje, sud je čuo sadržaj poruka koje je Lui slao, poput: „Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena“ i „Neovisnost Hong Konga. Jedini izlaz“, koje su ujedno bile i prosvjedni slogani tijekom prodemokratskih demonstracija 2019. godine.

Studentov branitelj u obrani iznosi da se objavljivanje na Telegramu razlikuje od govora u javnosti ili medijima te spominje da Lui nije bio poznata osoba, stoga ima i ograničen utjecaj. Student je u pismu kojeg je predao sutkinji pojasnio da je njegova prvotna namjera bila dopustiti da se čuje glas ljudi.

vezano Slika nije pronađena Laganini Student iza rešetaka: Tri dana se pravio da je svoja cura kako bi za nju riješio ispite mature

„Energičnom i idealističkom mladiću bilo je vrlo teško ostati neuključen“, piše Lui u svom pismu, pritom misleći na prosvjede iz 2019. godine, koji su dijelom bili potaknuti strahom nekolicine da Kina uništava slobode obećane Hong Kongu kada je bivša britanska kolonija natrag predana Kini 1997. godine. „Moja ljubav prema Hong Kongu nije bila manja od ljubavi bilo koga drugog“, kazao je student u svoju obranu.

On je do sada četvrta osoba koja je u zatvoru prema sigurnosnom zakonu koji je donesen 2020. godine, a koji kažnjava subverziju, odvajanje i dosluh sa stranim snagama i terorističke akte do doživotnog zatvora.

Izvor: reuters.com

Još vijesti