V.F. u Laganini

Roditelji su ove Disney filmove proglasili neprimjerenima za malu djecu

Treba li ih zabraniti djeci ili ih samo naučiti kritički razmišljati?

28. ožujka 2023 11:11
Disney se našao na udaru kritika roditelja

Disney se našao na udaru kritika roditelja Foto: Alexas_Fotos via Pixabay

Disney+ je 2021. godine postavio ograničenja na neke filmove kao što su Petar Pan, Dumbo i Snjeguljica kako bi spriječili djecu mlađu od 7 godina da ih gledaju bez dopuštenja roditelja. Naravno, ti se filmovi dalje mogu pogledati, ali ih roditelji moraju djeci pustiti preko svojih profila, a prikazat će im se i upozorenje: „Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili zlostavljanje ljudi ili kultura“.

Roditelji se žale na stereotipe

Vjerojatno se pitaš zašto Petar Pan ili bilo koji Disney film nije prikladan za djecu. Na popisu Disney filmova s upozorenjima se nalaze uglavnom oni stariji koji često sadržavaju zastarjele stavove poput rasističkih ili seksističkih stereotipa, prenosi The Parents.

Primjerice, smatraju problematičnim kad Petar Pan kaže Wendy da djevojčice previše pričaju što se podudara sa stereotipom da su žene „dosadne“ i da puno zanovijetaju. Osim toga, u istom filmu Zvončica pokušava ubiti Wendy zbog ljubomore što je opet prikaz stereotipa o ženskoj ljubomori. Također, roditeljima smeta kako su prikazani američki domoroci.

Prema mišljenju roditelja, ovi Disney filmovi su neprikladni za djecu:

  1. Priča o igračkama 3
  2. Bambi
  3. Mala sirena
  4. Knjiga o džungli
  5. Snjeguljica
  6. Mačke iz visokog društva
  7. Fantazija
  8. Ljepotica i zvijer
  9. Petar Pan
  10. Dumbo.

„Ne želim da moja djeca gledaju te stare filmove. Imam sina i kćer i ne želim da ijedno od njih gleda takve stavove prema ženama ili uloge koje žene preuzimaju. Zbog kombinacije s groznim rasističkim stereotipima, to je sadržaj zabranjen mojoj djeci“, kaže jedan roditelj.

„Ne trebamo pokušavati zaštititi djecu od svega“

Prema istraživanju koje je provela tvrtka OnBuy.com, 18 posto roditelja nije svjesno koliko su neki Disneyjevi filmovi neprikladni i zastarjeli. Ipak, 62 posto roditelja je istaknulo kako nemaju problema s gledanjem takvih filmova, a više od polovice njih bi dopustilo svojoj djeci da ih gledaju.

„Mislim da djecu ne bismo trebali pokušavati zaštititi od svega. Ovi filmovi su snimljeni u drugim vremenima i, dokle god to možete objasniti djetetu i učiti ga da neko ponašanje nije prihvatljivo, ne vidim u tome ništa loše“, prokomentirao je jedan roditelj.

Izvor: The Parents

vezano Ovo su najgledaniji filmovi i serije ikad Laganini Netflix objavio popis najgledanijih filmova i serija svih vremena

vezano Unutrašnjost Hogwartsa Laganini Službeno je? Ipak ništa od novog nastavka filma o Harryju Potteru

 

Još vijesti