M.D. u Laganini

Sezona prehlade i gripe – kako ojačati imunitet i ostati zdrav dok svi drugi boluju?

U ostatku godine to nam nije glavna tema.

5. Siječnja 2023 17:07
Ojačaj imunitet i spremno dočekaj sezonu prehlade i gripe

Ojačaj imunitet i spremno dočekaj sezonu prehlade i gripe Foto: Kelly Sikkema via Unsplash/Unsplash

Jedno od najčešćih pitanja kad krene sezona prehlade i gripe je kako ojačati imunitet. U ostatku godine to nam nije glavna tema no s prvim danima te sezone većina dobije prehladu i onda kreće prevelik unos vitamina C koji je zvijezda cijele priče.

Limun, đumbir i češnjak sveto su trojstvo u našoj borbi s prehladom. No, jesu li oni zaista tako učinkoviti? Different skreće pozornost na to da limun i nije baš neki izvor vitamina C te da je zapravo takav način konzumacije na koji smo naviknuli samo gašenje požara, a nikako nije jačanje imuniteta koje sprječava prehladu.

Vitamin C i prehlada, prijatelja dva?

Analiza koja je obuhvatila istraživanja s 11.306 sudionika uspoređivala je koliko vitamin C skraćuje trajanje prehlade došla je do zaključka da je kod odraslih osoba vrijeme skraćeno za 8 posto, a kod djece za 14 posto. Velike doze vitamina C u rasponu od tisuću do 2 tisuće mg dnevno kod djece su prehladu skratile za 18 posto.

Nameće se zaključak da velike doze vitamina C kad prehlada već krene neće značajno utjecati na trajanje prehlade. Ako to neće riješiti problem što je onda potrebno?

Jačanje imuniteta

Vraćamo se na početak da nam tijekom godine jačanje imuniteta nije glavna tema. Upravo u tom grmu leži zec. Imunitet se gradi kroz cijelu godinu, a ne samo kad dođe sezona prehlade i gripe. Vitamini i minerali koji mogu pomoći u tome su vitamin C, vitamin D, bakar i cink.

No, imunitet se ne gradi samo na njima. Tu su još četiri stvari koje su saveznici ojačanog imuniteta, ali samo ako se primjenjuju tijekom cijele godine.

  • Konzumiranje nutritivno bogatih namirnica u minimalno 80 posto dnevnog kalorijskog unosa
  • Spavajte minimalno 7-9 sati
  • Prakticirajte bilo koji oblik fizičke aktivnosti barem 3 puta tjedno
  • Svedite stres na minimum

Ako ova četiri savjeta nisu posložena u životu, onda ranije navedeni vitamini i minerali ne mogu sami izgraditi imunitet. Kod nas je najpopularniji limun koji nije veliki izvor vitamina C – što onda jest? Kivi, naranča, brokula i žuta paprika. Ove namirnice obiluju ovim prijeko potrebnim vitaminom, a potrebno ih je samo ubaciti u svakodnevni jelovnik.

izvor: different.hr

Još vijesti