V.F. u Laganini

Šokiraš se kad otvoriš račun za struju? Ovi kućanski uređaji su najveći kradljivci struje

Evo kako štedjeti struju.

18. svibnja 2023 13:37
Ovi uređaji kradu struju.

Ovi uređaji kradu struju. Foto: FlitsArt via Pixabay

Imaš mali srčani udar svakog mjeseca kad otvoriš račun za struju? Vjerojatno se svakog mjeseca pitaš kako je to moguće kad se toliko trudiš uštedjeti. Bojiš se da ti preko noći vilenjaci provaljuju u kuću i troše struju dok spavaš?

Jesi li prošlu večer ostavio mobitel priključen na punjač i isključio ga tek ujutro? Ako je tvoj odgovor da, nemaš pravo okrivljavati nedužne vilenjake. Ako je tvoj odgovor ne, i dalje nemoj svaliti krivnju na vilenjake. Evo koji još sve uređaji nepotrebno troše struju.

Hladnjak

Koliko si puta kao dijete čuo onu slavnu rečenicu: „Zatvaraj frižider!“ Vjerojatno si je pročitao glasom svoje mame. Tvoja je mama u pravu, što nije neko iznenađenje jer s vremenom otkrivaš da je bila u pravu u mnogim slučajevima.

Naime, hladnjak mora stalno biti uključen u struju pa zbog toga troši čak 12% energije cjelokupnog kućanstva, piše Metro. Nažalost, ne možeš samo isključiti hladnjak iz struje, osim ako u njemu nemaš hrane. U tom slučaju je situacija kritična…

Ako želiš spriječiti da ti hladnjak „ukrade“ previše struje, redovito ga čisti. I to izvana i iznutra.

Televizija

Televizija nam često radi čak i kad je nitko ne gleda. Jer, ponekad smo jednostavno usamljeni. Međutim, to je jedan od razloga zašto ti je račun za struju toliko visok. Baš zato se preporučuje isključiti televiziju kada je nitko ne gleda. Za usamljenost probaj potražiti neki drugi lijek.

Igraće konzole

Slično kao i televizija, i igraće konzole troše struju, a mnogi ih ostavljaju uključenima iako ih trenutno ne koriste.

Kuhalo

Kuhalo je neizostavni studentski aparat. Što bismo bez njega? Iako je zabranjeno imati ga u studentskim domovima, ne bismo uspjeli preživjeti bez njega. Međutim, ako ga ostaviš uključenog u struju, donijet će ti više štete nego koristi.

Punjači

Kako smo već spomenuli, punjači mogu biti veliki kradljivci struje. Umjesto da puniš mobitel dok spavaš, radije ga napuni prije spavanja. Osim toga, obavezno isključi punjač iz struje kad napuniš bateriju.

Izvor: Metro.co.uk

Još vijesti