Svi mrzimo čistiti hladnjak

Kad si u studentskom domu, očistiti hladnjak može biti prava gnjavaža. Čak i ako ga ne čistiš tijekom godine, kad dođe vrijeme iseljavanja, morat ćeš to svakako obaviti. Ovaj mukotrpan proces uključuje odmrzavanje ledišta koje je ujedno i najgori dio čišćenja hladnjaka. Kada ga teta spremačica dođe pregledati, hladnjak mora biti čist i suh.

Uskoro ćeš se useliti u dom pa je važno da odmah na početku svog boravka u domu naučiš kako odmrznuti i očistiti ledište u hladnjaku. Jednom kad usvojiš gradivo, nećeš imati problema.

Ukloni sloj leda

Prvi korak koji moraš poduzeti kod odmrzavanja ledišta je isključivanje hladnjaka kako bi se led počeo topiti. Ako ostaviš led da se sam od sebe otopi do kraja, to bi moglo trajati cijelu vječnost. Ako su nakupine leda debele, možeš ih sastrugati špahtlom. Međutim, ne smiješ led sastrugati do kraja, piše Nenwell. U slučaju da špahtlom izgrebeš stjenke ledišta, oštetit ćeš ga. Sigurno ti se dogodilo da si izgrebao toster kad si pokušavao sastrugati sir s njega i sad se na tim izgrebanim mjestima sendviči uvijek lijepe. Slična je stvar i s ledištem.

Špahtlom možeš samo stanjiti sloj leda i pričekati da se ostatak otopi. Ipak, primijetit ćeš i sam da to dugo traje, a voda stalno kapa po podu. Zato bi najpametnije bilo ubrzati otapanje leda kako ispod hladnjaka ne bi stalno ležale lokvice vode.

Odmrzni ledište

Možeš jednostavno u nekoliko posuda uliti kipuću vodu pa ih zatim staviti u hladnjak i zatvoriti ga. Ostavi kipuću vodu u hladnjaku 15 do 20 minuta. Para bi trebala ubrzati otapanje leda. Što više posuda s kipućom vodom staviš u hladnjak, učinak će biti bolji.

Pokušaj koristiti i sušilo za kosu i njime rastopiti led pa vodu počistiti krpom.

Spriječi ponovno nakupljanje

Kad konačno odmrzneš i osušiš ledište do kraja, možeš spriječiti ponovno nakupljanje leda. Jednostavno u ledište stavi sloj plastične folije koji će ti pomoći da brže očistiš hladnjak idući put. Kada dođe vrijeme ponovnog čišćenja, otrgni sloj folije i dio leda će otpasti s njime.

Osim toga, možeš ledište nakon čišćenja premazati tankim slojem biljnog ulja. Ulje će otežati nakupljanje novog sloja leda pa ga nećeš morati čistiti svako malo.

Izvor: Nenwell

hladnjak Ledište led Čišćenje hladnjaka biljno ulje folija odmrzavanje otapanje

Još vijesti