L.B. u Laganini

Pogledajte što naplaćuju studentima koji stanuju u domu: 'Mislim da ne dobiješ ništa za tu cijenu'

Nitko zapravo ne zna što podrazumijeva ova stavka na računu...

13. travnja 2022 10:56
Prozor jednog zagrebačkog studentskog doma

Prozor jednog zagrebačkog studentskog doma Foto: M.T., MojFaks

Oni koji zbog studija presele u veći grad i odaberu stanovanje s kolegama u studentskom domu, kažu da je ovo iskustvo jedinstveno i neponovljivo te da je jedino garancija "autentičnog" iskustva studiranja.

I iako je život u domu ponekad zahtjevan jer dijelite mnogo sadržava i malo kvadrata s brojnim vršnjacima, činjenica je da se u domu možete jako dobro zabaviti te da druženja i tuluma ne nedostaje. U ovom domu čini se da su ovo odlučili naplaćivati.

vezano Zadarski dom i menza Akademska četvrt 'Paprene' cijene u drugom najskupljem domu u Hrvatskoj: Evo koliko košta dvokrevetna soba

Na Redditu je objavljena fotografija računa izdanog u jednom studentskom domu u susjednoj Srbiji, na kojemu su izlistane sve stavke koje studenti plaćaju u cijeni stanarine. Ništa na ovom računu ne bi bilo neobično, da ne postoji stavka "društveni život" koju stanari plaćaju 350 dinara (što je otprilike 22,50 kuna).

Nije dugo trebalo da fotografija računa postane hit na društvenim mrežama, a komentari ispod objave samo se nižu. I dok neki pokušavaju odgonetnuti o čemu se zbilja radi, drugi samo zbijaju šale ili se pak prisjećaju vlastitih primjera društvenog života u domu.

221 kuna mjesečno, društveni život 22,50 kuna

Stanarina 59 kuna, depozit 96 kuna, administrativni troškovi 20 kuna, održavanje informatičke mreže 20, telefonska pretplata 6 kuna, društveni život 22,50 kuna, stavke su na računu, čija ukupna svota iznosi 221 kunu mjesečno.

Korisnici ove društvene mreže na kojoj je objavljena ova fotografija prisjetili su se svog iskustva pa neki navode da cijena stavke ovisi o domu i kvalitetama soba. Tako jedan korisnik kaže da je u "Patrisu" cijena "društvenog života" oko 5 kuna, a u "Studenjaku" oko 3,50 kuna.

Drugi pak nabacuju ideje pa smatraju da se u ovoj stavci naplaćuje vrijeme provedeno na domskim tulumima, druženjima na događanjima ili pak u hodnicima.

"Ja sam već dva mjeseca u domu i mislim da ne dobivaš ništa službeno za tu cijenu. Ljudi rade tulume i druženja po hodnicima, sad ne znam da li to oni naplaćuju kao 'društveni život'", napisao je jedan od korisnika.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Soba za studente iz koje nećete izlaziti: Ulaz slobodan 0-24 sata, u ponudi najbolje igre za 'Plejku'

Kako je zaključio drugi korisnik, taj novac se koristi "za održavanje zajedničkih prostorija i mjesta gdje se održavaju neki događaji i ne ide Studentskom centru, već Udruzi studenata."

"To treba doživjeti..."

Bilo je i onih koji su se prisjetili povoljnih cijena iz perioda kad su i sami bili studenti.

"Kad sam bio u domu oko 2010. godine u Paviljonu 4 kod Elektronskog fakulteta, cijena je bila ja mislim oko 90 kuna. Dom je među najboljim u Srbiji po pitanju uvjeta. Na jednom katu su bila 4 'boksa'. Jedan boks je sadržavao 4 sobe po dvoje ljudi, u svakoj sobi kupaonica. Ispred zajednički dnevni boravak, kuhinja, frižider, TV i fotelje koje dijeli tih 8 ljudi. Realno, ne postoji bolji način socijalizacije. Nije daleko, nije prisilno, a dovoljno intimno. Menza je bila oko 256 kuna sva tri obroka, 30 komada. Dakle za 353 kune si potpuno osiguran bio cijeli mjesec. Veš mašina je bila kunu i pol sat, i tvoj je prašak. U 300 metara ti se nalazi dom, menza i fakultet. Grad na 15 minuta pješke. Studentski život u domu je deseta dimenzija. To treba doživjeti", smatra.

vezano Slika nije pronađena Vijesti [FOTO] Studenti od DANAS mogu useliti u najmoderniji dom u Hrvatskoj: Evo kako izgleda!

* Jezik teksta prilagođen je objavi na portalu MojFaks, a cijene u dinarima izražene su u kunskoj protuvrijednosti.

Još vijesti