Odabir glazbe u automobilu.

Jeste li već čuli za najopuštajuću pjesmu na svijetu? Radi se o kompoziciji Weightless, benda Marconi Union, koja je toliko opuštajuća i umirujuća da bi vas mogla dovesti u rizik od prometne nezgode, ako ju pustite na playeru tijekom vožnje.

Ova osmominutna pjesma dokazano snižava tlak, usporava rad srca i smanjuje razinu kortizola u tijelu, svima nam poznatog hormona stresa.

Opušta bolje i od šalice čaja, šetnje ili masaže

Čak vas može učiniti i pospanima i toliko opuštenima da više niste u stanju sigurno upravljati automobilom, piše LadBible. Štoviše, ova će vas skladba umiriti više od šetnje u samoći, šalice čaja ili odlaska na masažu.

Znanstvenici su proveli eksperiment tijekom kojega su skupini žena dali vremensko ograničenje za rješavanje zadataka kako bi im povećali razinu stresa. Nakon toga, puštali su im različite pjesme i mjerili tlak, puls i disanje. Zaključili su da je skladba Weightless 11 posto uspješnija od ostalih, jer umanjuje stres za 65 posto, a nekim se sudionicama eksperimenta čak i spavalo nakon slušanja.

„Rezultati jasno pokazuju da pjesma izaziva najviši stupanj upuštenosti – viši od bilo koje druge ispitane glazbe. Snimke mozga pokazale su da pjesma djeluje na dubinske strukture mozga, stimulirajući ne samo one regije za procesuiranje zvuka nego i one povezane s emocijama“, kazao je David Lewis-Hodgson, voditelj istraživanja.

Dodaje da se mnogim ženama nakon slušanja skladbe spavalo i stoga savjetuje vozačima da za volanom nikako ne slušaju ovu glazbu jer bi to „moglo biti opasno“.

U čemu je tajna ove skladbe, pitate se? Ključ je u suradnji benda i zvukoterapeuta! Zajedno su, naime, koristili klavir, gitare, zvonca i budističke napjeve kako bi stvorili melodiju. „Pjesma koristi mnoge glazbene principe koji dokazano imaju umirujući efekt“, kazala je Lyz Cooper, osnivačica Britanske akademije za terapiju zvukom. „Kombiniranjem tih elemenata na način koji je to bend Marconi Union uspio, stvorili su savršenu pjesmu za opuštanje.“

Tijekom slušanja mozak se potpuno isključi

Studija je pokazala da je upravo ovo najopuštajuća pjesma na svijetu. Temelji se na stabilnom ritmu koji počinje sa 60 udaraca po minuti, i postupno usporava na 50. Tijekom slušanja, otkucaji vašeg srca prilagodit će se ovom ritmu glazbe.

Kako napominje Cooper, skladba traje osam minuta jer nam treba otprilike pet minuta za ovaj proces usklađivanja. „Također, melodija se ne ponavlja, što vašem mozgu dopušta da se kompletno isključi jer više ne pokušava predvidjeli što slijedi“, pojašnjava za kraj.

Mogli bismo zaključiti da je ista pjesma veliki „ne“ i u periodu kada pokušavate učiti jer bi vas, umjesto dubokog fokusa, mogla poslati u duboki san.

Weightless Marconi Union najopuštajuća pjesma Vozači opasnos za volanom

Još vijesti