V.K. u Laganini

Student prodaje dušu kao NFT, ali ne pogrešnoj osobi

Kada biste uistinu mogli prodati svoju dušu, koliko biste ju cijenili?

19. travnja 2022 12:54
Student prodaje dušu

Student prodaje dušu Foto: Shutterstock by ArtemisDiana

Rijetki su oni koji nisu barem jednom rekli: "Prodao/la bih dušu za…", a jedan student je ovu izjavu pretvorio i u stvarnost.

Svaka roba ima svog kupca, barem po pitanju neke tržišne teorije. Iako o prodaji ljudske duše slušamo samo u serijama poput "Supernaturala" ili u teorijama zavjera u kojima se priča da su planetarno zvijezde svoju dušu prodale vragu za slavu i uspjeh, ljudska duša se očito može prodati i za NFT.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Naivni student uložio cijelu ušteđevinu u kriptovalute pa izgubio sve: 'Napravio sam veliku grešku…'

Svijet NFT-a ( Non-Fungible Token) vrlo je čudno mjesto od samog nastajanja, ima mnogo krađa, laži, "prodavanja magle", ali se upravo ovdje "okreću" milijuni.

Sada je to postalo još čudnije mjesto, nakon što je jedan student podigao uloge "digitalnog umjetničkog djela" koje je stavio na prodaju – svoju dušu. Nizozemski student Haaške umjetničke akademije Stijin van Schaik postavio je na OpenSea tržište zanimljivo umjetničko djelo – svoju dušu, kako prenosi indy100.

Njegovo djelo pod nazivom "Soul of Stinus" spremno je za upload u blockchain, a onda i za prodaju onome tko ponudi najveću svotu.

vezano Slika nije pronađena Karijera Ovo je najbogatiji poduzetnik mlađi od 30 godina: Vrijedi 26,5 milijardi dolara, nosi običnu odjeću, a na računu ima siću

"Možete ju žrtvovati"

Van Schaik je u opisu pokušao opisati o čemu se radi. "Zdravo osobo, trenutno gledaš u dušu. Za sada je još moja. Nakon što se u potpunosti učita na blockchain, tko zna što će se dogoditi. Što znači da duša bude decentralizirana? Saznat ćemo…", piše. Nakon što će njegova duša promijeniti vlasništvo, Van Schaik kaže kako je sretan će se i "duša" moći koristiti na bilo koji način.

"Primjeri korištenja Duše koji bi bili dopušteni pod ovim uvjetima uključuju, ali nisu ograničeni na: žrtvovanje ili nuđenje navedene duše, u cijelosti ili djelomično, bilo kojem božanstvu ili duhovnom entitetu", piše student.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Postaju li studenti gluplji zbog mobitela i tableta? 'Hiperpovezani mozak je plitak i ovisan o internetu'

Međutim, 21-godišnji student naglašava da ipak postoji i "Sporazum o prodaji duše" koji određuje kome se duša može prodati, a sve kako bi se potencijalno izbjeglo prodavanje duše pogrešnoj osobi.

Hoće li ovo postati trend?

Kao i u glazbi, modi, arhitekturi pa tako i na tržištu digitalne umjetnosti postoje određeni trendovi, pa je samo pitanje hoće li "tržište duša" početi širiti broj prodavača i kupaca u budućnosti.

NFT (nezamjenjivi token) je 'token' koji dokazuje da ste vlasnik digitalne stavke.

izvor: indy100.com

Još vijesti