V.K. u Laganini

Studentica potpuno iskreno: 'Sram me što živim u studentskom domu'

I dok neki gledaju život u studentskom domu kao najbolje godine svojeg života, neke je sram.

10. kolovoza 2022 11:23
Bit će više mjesta ispod nadstrešnice!

Bit će više mjesta ispod nadstrešnice! Foto: MojFaks

Studenti koji biraju život u studentskom domu umjesto života u iznajmljenom stanu, rade to iz nekoliko razloga, od kojih je glavni zasigurno cijena smještaja, ali i društveni život.

S obzirom na trenutačnu krizu, a posebice i na troškove života koji nekontrolirano rastu, sve više studenata birat će život u domu isključivo zbog cijene. Cijene studentskih domova u Hrvatskoj znatno su jeftinije od najamnine stana, pa je dom najbolja financijska opcija studentima koji su na budžetu.

vezano Diploma domaćeg fakulteta Nakon predavanja 'Raspalio' po studentima: 'Bolje je raditi nego učiti nebulozne skripte i biti vreća za udaranje profesorima'

Iako dom ima nevjerojatno puno prednosti za svakog stanara, nekim studentima je faktor „najjeftinijeg smještaja“ ipak negativan upravo zato jer je jeftin, pa se to automatski pripisuje i siromaštvu ili nižim socio – ekonomskim karakteristikama.

Jedna se studentica nedavno na popularnoj stranici Ispovesti požalila kako ju je sram što živi u studentskom domu.

vezano Slika nije pronađena Laganini Studentica s 'teškog' fakulteta 'ponižena': Udvara joj se student s 'najlakšeg' faksa

„Sramota me što živim u studentskom domu, a sramota me i tog razmišljanja. Nikako da se izborim sa sobom!“, piše studentica.

Većina ne vidi loše strane

Koliko pozitivnih stvari donosi dom govori i jedan komentator iz primjera drugih. „Znam ljude koji imaju pare i da kupe stan pa su živjeli u domu. Nisu se sramili toga“, tvrdi. Ipak, dio komentatora osudilo je ovakvo ponašanje jer kako kažu „uzimaš nekom mjesto u studentskom domu koji nemaju novaca za rentu stana, a ne za kupnju“.

„Ja zavidim kolegama s faksa koji su u domu. Em blizu fakultetu, em jeftina menza koja se uvijek nađe za kuhani ručak, em imaju više samostalnosti jer su odvojeni od kuće! Znam da je jako nezgodno ako dobiješ lošeg cimera, ali osim toga, ne vidim loše strane“, kaže student u komentarima.

vezano Položio je ispit, iako mu je trebalo 13 izlazaka... Nakon predavanja Položio ispit iz 13. puta: 'Ne može me profesor srušiti, koliko puta ja mogu izaći'

„Naravno da je uvijek bilo i bit će snobova koji će te svisoka gledati kad im kažeš da živiš u studentskome domu. Ja ću ti reći da mi je to bilo jedno toliko lijepo iskustvo, da sam u tome studentskome domu stekla prijateljstva koja će trajati cijeli život i brdo poznanstava. Živjela sam pred deset godina u domu Stjepan Radić u Zagrebu, na poznatoj 'Savi' i bilo je to jedno predivno iskustvo, a za moj džep itekako povoljno“, piše jedna komentatorica, a s njom se slaže još nekoliko njih.

„Ja bih se opet vratila živjeti u dom da sad upisujem faks. Prelijepe godine sam provela tamo, ako izuzmemo sjedenje u čitaonici. I koliko sam ljudi upoznala…“, prisjeća se još netko.

vezano Važniji lijepi i manikirani nokti od ispita? Laganini Otkazala ispit jer nije imala uređene nokte: Evo što su joj poručili drugi studenti

Od skoro 60 komentara, sveukupno su bila tri komentatora koji su se složili sa studenticom da dom nije dobra opcija, dok su svi ostali pisali „da su im to bile najbolje godine u životu“.

Izvor: ispovesti.com

Još vijesti