V.K. u Vodič za brucoše

Studentici prekipjelo jer stalno omalovažavaju njen fakultet: 'Mi nismo samo fensi blagajnice'

Studentica se požalila da mnogi vrijeđaju i omalovažavaju njen fakultet...

1. lipnja 2022 14:20

"Nismo samo fancy blagajnice!" Foto: shutterstock by Aleksandar Karanov

Kako je kod nas to već ustaljeno, mnogo studija i faulteta "bije" određena reputacija utemeljena na stereotipnom razmišljanju poput onoga da su fakulteti društvenih usmjerenja zapravo "laki", da su visoke škole "tečajevi, a ne fakulteti" i slično.

Jednoj jw studentici dosadilo slušati da studenti njenog studija studiraju pet godina kako bi postali "fancy blagajnici" pa je na poznatoj stranici Ispovesti "oprala" sve koji tako misle.

vezano Važniji lijepi i manikirani nokti od ispita? Laganini Otkazala ispit jer nije imala uređene nokte: Evo što su joj poručili drugi studenti

"Dosadni ste i bezobrazni"

Dosadni ste i bezobrazni sa omalovažavanjem farmaceuta i studenata farmacije. Kad se god započne tema kako fakultet nije neophodan za uspjeh vi se tu dohvatite uzimati farmaceutski fakultet za primjer pričajući kako je to mukotrpno školovanje od 5 godina da bismo radili kao blagajnice", piše ona na popularnoj stranici.

"Doslovno razmislite malo i shvatite da toliko nemate obraza da poštujete svoje doktore, a one ljude koji vam proizvode lijekove i s čijim lijekovima vas vaš doktor liječi omalovažavate i nazivate 'fancy trgovcima'? Da razjasnimo jednom za sva vremena, primarni posao jednog mr. ph. je proizvodnja, kontrola i formulacija lijekova i ta industrija je vrlo dobro plaćena. Onaj tko želi, ima pravo izabrati da radi u ljekarni ili bolnici, a vama nitko ne daje pravo da ga omalovažavate samo zato što ne razumijete da on vašem zdravlju doprinosi jednako kao doktor medicine! Zapitajte se tko proizvodi sve lijekove koji su vam prepisani! Zapitajte se kakvu bi vam doktor  mogao pomoć ukazati da ne postoje lijekovi!", piše ljutito.

vezano Udala se za svog profesora koji je 28 godina stariji od nje. Laganini Djevojka moli za pomoć: 'Sestra mi se udala za profesora, mislim da je on manipulator…'

"Bolji od doktora"

U odjeljku za komentare javilo se skoro 200-tinjak osoba. "Iskreno, nekad mi apotekarke bolje objasne i daju bolji lijek nego doktori, vi imate više znanja. Ja osobno više poštujem vas nego doktore", napisao je netko u komentarima, a s njim/njom se složila još nekolicina komentatora.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Ostavila dečka jer nema diplomu: 'Bitno je da partneri imaju isti stupanj obrazovanja, evo zašto...'

"Ja sam inženjerka biotehnologije te sada studiram molekularnu biotehnologiju i slažem se 100 posto s tobom. Mi koji proizvodimo lijekove znamo i više nego liječnici o njima, ali na žalost, većina farmaceuta završi u ljekarni i meni je žao to vidjeti jer moja teta kao farmaceutski tehničar radi u farmaceutskoj tvrtki, a vi u ljekarnama, iako bi trebalo biti obrnuto. Zapravo, puno vas ne iskoristi svoj potencijal i znanje ako se odlučite za ljekarnu, ali definitivno nema rasprave da ste sposobni", piše jedna studentica svoje iskustvo.

Dio njih nikad čulo za omalovažavanje

Osim onih koji su joj pokazali podršku, dio komentatora je kazao kako nije upoznat s tim da se farmaceute omalovažava.

"Ja prvi put u životu čujem da neko omalovažava farmaceute", "Prvi put čujem ovo iskreno. Farmaceutski se gleda kao težak i perspektivan fakultet i ne rade svi u apoteci", pišu komentatori.

"Nikad nisam ni čula ni primijetila ovu pojavu u svojoj okolini. Mislim na podcjenjivanje farmaceuta. Naprotiv", piše još netko.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studenticu roditelji 'otkantali' kad se nakon rokova htjela vratiti kući: 'Plačem cijeli dan, nemam podršku…'

"Ne znam gdje autor živi, ali kod mene u Zagrebu je jako teško upisati farmaceutski fakultet i to je jako cijenjen posao. Nikad nisam čula da netko omalovažava farmaceute, a bome ni uspoređuje s medicinom. To mi je kao da uspoređuješ diplomu arhitekta i građevinara", piše netko iz Zagreba.

"Nemoj se pjeniti toliko. Iskreno ne znam nikoga tko se do sada žalio na rad apotekara i farmaceuta, naprotiv, često se više hvale nego doktori. Ako ti je neko nekada nešto loše rekao, sigurno nije vrijedno ove kilometarske ispovijesti", piše još netko.

vezano Slika nije pronađena Laganini Ljutiti student bez cenzure: 'Sve profesore bih poslao na psihološku procjenu'

"To je razlog zašto sam se prešaltala"

Kako pišu komentatori, ne shvaćaju ljutnu autorice, kao ni omalovažavanje koje je spomenula, no, javila se jedna studentica kojoj je to ipak poznato.

"Iako sam studirala farmaciju, prešaltala sam se na biotehnologiju jer sam shvatila upravo to: da bih učila 5 godina težak fakultet, a poslije bih prodavala lijekove na kasi. Dok sa biotehnologijom imam mogućnost raditi na razvijanju novih lijekova. I uvijek kad me neko pita zašto sam odustala od farmacije, to navedem kao razlog", kaže studentica.

Još vijesti