P.S. u Laganini

Svi se vesele povratku kući, ALI: 5 razloga zbog kojih studenti ipak ne vole zimske praznike

Svi broje dane do božićnih praznika, a na kraju se često predomisle.

27. prosinca 2022 16:06
Obiteljska večera

Obiteljska večera Foto: Ground Picture via Shutterstock/Shutterstock

Nekima najljepše, drugima najgore doba godine. To nije ni bitno, bitnije je da studenti napokon mogu otići svojim pravim „domovima“ nakon nekoliko mjeseci odsutnosti.

Mnogi to jedva čekaju, ali bez obzira na to, ipak postoje pojedini razlozi zbog kojih zimski praznici nisu najomiljeniji. Ljetni su nekako drugačiji dok proljetne niti ne osjetimo jer se doimaju kao običan vikend, a ne pravi praznici.

Nepotrebna pitanja

Obiteljska druženja, osim ljubavi, iziskuju i još nešto – nepotrebna pitanja. Najgora su ona koja su vezana ili uz faks, ili uz ljubav.

No, bake, djedovi, tete i strine često ne mogu odoljeti ovakvim pitanjima pa studenti često na trenutak i požale dolazak doma.

Grižnja savjesti zbog učenja

Budimo realni, tko uči tijekom praznika? Traju nepuna dva tjedna koja prođu na tren oka. Odeš na nekoliko kava, druženja, posjeta obitelji i već se moraš vratiti u mjesto studiranja.

Ipak je najgore što se ne možeš u potpunosti opustiti od konstantnog razmišljanja o tome kako bi bilo vrijeme da krećeš učiti.

Prebrzi prolazak vremena

Vrijeme prolazi prebrzo. Slobodno vrijeme prolazi još brže, a njega imamo više tijekom zimskih praznika.

Vjerojatno niti jedni praznici ne prođu tako brzo kao zimski jer u jednom trenutku kitiš bor na Badnjak, a u drugom plačeš na Sveta tri kralja jer prekosutra počinje faks.

Neuravnoteženi bioritam spavanja

Za ovaj razlog su najčešće krivi izlasci ili gledanje Netflixa. Nije ni čudno što se bioritam poremeti jer je zimsko vrijeme kao stvoreno za ležanje, ljenčarenje i gledanje serija do dugo u noć.

Zato se bioritam spavanja okrene naopačke pa kada krene faks, situacija je još i gora.

Žaljenje zbog pojedenih maminih kolača

Nakon nekoliko mjeseci peciva, noodlesa i hrane iz menze, mamina kuhinja je svijetlo na kraju tunela koje uljepša cijelu dosadašnju godinu.

No, nekada se zna i „zalomiti“ te pretjerati, a na kraju više ne staneš u hlače koje si nosila prije odlaska doma.
 

Još vijesti