Dugovječnost Japanaca

Očekivani životni vijek u Japanu je najduži na svijetu, 87 godina za žene i 81 za muškarce. U 2019. godini broj Japanaca u dobi od 90 godina dostigao je 2,31 milijun, uključujući više od 71 tisuća stogodišnjaka. Poznate su glavne japanske tajne dobrog zdravlja i dugovječnosti, a prenosi ih n1info.hr.

Japanska prehrana primjer je odličnog savjeta grčkog liječnika Hipokrata iz 5. stoljeća, a to je ujedno i glavni razlog njihova dugog životnog vijeka. Njihova je prehrana nemasna i uravnotežena, konzumiraju osnovne namirnice kao što su riba bogata omega masnim kiselinama, riža, cjelovite žitarice, tofu, soja, morske alge i povrće. Sve navedene namirnice imaju malo zasićenih masti i šećera, a bogate su vitaminima i mineralima koji smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka.

Japanska hrana

Navika konzumiranja zdrave prehrane dovela ih je do impresivno niske stope pretilosti u Japanu, dok se u isto vrijeme druge zemlje bore s lošom prehranom. Samo 4,30 posto japanskog stanovništva je pretilo, dok je u SAD-u ta stopa 36,20 posto. Pretilost je glavni uzrok smrtonosnih bolesti, a zato se podrazumijeva da Japanci žive dulje zahvaljujući zdravoj prehrani.

Sporije jedenje i manje porcije također su tajne dugog života Japanaca, a korištenje štapića usporava cijeli proces jedenja. Uz sve navedeno, Japanci dnevno piju zeleni čaj, prakticiraju aktivan način života umjesto sjedilačkog, imaju izvrsnu zdravstvenu skrb, a na kraju krajeva i genetsku prednost. 

Životni vijek u Japanu japanske tajne dobro zdravlje dugovječnost zdrava prehrama manje porcije genetska prednost

Još vijesti