M. P. u Laganini

Zašto nas pogađa ljetna nesanica? Odgovor leži u dalekoj prošlosti

Nije uzrokovana samo stresom i ubrzanim načinom života.

9. lipnja 2023 15:25
Nesanica je češća tijekom ljetnih mjeseci

Nesanica je češća tijekom ljetnih mjeseci Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

Ljeto nosi duže dane, ljepše vrijeme, ali i nesanicu. Tijekom ljetnih mjeseci mnogi se suočavaju s nesanicom koja nije uzrokovana samo stresom i ubrzanim načinom života.

Razlog tome su upravo duži dani i više temperature, a ta osjetljivost ima svoje uzroke u dalekoj prošlosti. Čovjek je dugo na planeti Zemlji, a samim time je i logično da smo neke stvari naslijedili od onih koji su živjeli davno prije nas.

Dio našeg evolucijskog naslijeđa je kod upisan u naš DNK koji smo naslijedili od predaka (Homo sapiensa) koji su živjeli po špiljama u kojima je bilo mračno i hladno. Takvi su uvjeti tisućama godina uvjetovali ljudskome mozgu da proizvodi melatonin, hormon sna, koji nam osigurava kvalitetan odmor.

Istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da tijekom noći opada tjelesna temperatura zbog djelovanja melatonina, a to snižavanje nam omogućava da se odmorimo. U danima kada je prevruće, melatonin ne može sniziti temperaturu i to nam otežava spavanje.

Mozak prepoznaje svjetlost i tamu kao signale za dan i noć, a što dulje vidimo svjetlo, to će duže unutarnji sat govoriti tijelu da treba ostati budno, stoji na green.hr.

 

Još vijesti